NRK Meny
Normal

Han blir ny ordfører i Narvik

I 100 år hadde Ap ordføreren i Narvik, før Høyre tok over etter valget for fire år siden. Nå er ting tilbake til normalen i malmbyen innerst i Ofotfjorden.

Ordførerkandidat Rune Edvardsen i Narvik Ap

Rune Edvardsen kan se frem til fire år som ordfører i Narvik.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Valglogo

På en pressekonferanse på Folkets Hus i Narvik i dag morges ble Rune Edvardsen fra Arbeiderpartiet presentert som kommunens nye ordfører. Partiet har inngått et samarbeid med SV, KrF, Miljøpartiet De Grønne og Rødt. Geir-Ketil Hansen fra SV blir varaordfører.

Partiene danner dermed et styringsdyktig flertall på 24 mandater, av totalt 41. Påtroppende ordfører Edvardsen sier at samarbeidet er et resultat av tøffe forhandlinger.

– Vi er enige om at vi skal ha respekt for at vi er ulike partier, og at vi har våre særegne programmer. Nå er grunnlaget lagt, så skal vi jobbe for å få til felles løsninger til det beste for innbyggerne i Narvik, sier Edvardsen.

Syv punkter

Arbeiderpartiet har samlet hatt ordføreren i ganske nøyaktig 100 år. Ved valget i 2011 ble byen imidlertid blå. Venstre ble den gang enig med Frp og Høyre, noe som resulterte i at Tore Nysæter fra Høyre ble ordfører, og Trond Millejord fra Frp ble varaordfører.

Nå ser ting altså ut til å være tilbake til det normale i malmbyen innerst i Ofotfjorden.

Og det er spesielt syv punkter som har vært sentrale når partiene skulle bli enige om et samarbeid, forteller SVs Geir-Ketil Hansen.

Folkeavstemning

Geir-Ketil Hansen

Geir-Ketil Hansen (SV).

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

Partiene skal blant annet samarbeide om budsjettet og studere og evaluere måten kommunen er organisert på. Partiene er også enig om at primærtjenestene, som skole og helse, i hovedsak skal utføres av det offentlige.

– Når en klima- energi og miljøplan blir vedtatt, så skal den ikke legges i en skuff, men konkretiseres og gjennomføres. En klimarådgiverstilling vi har i kommunen skal videreføres, sier Hansen.

I forbindelse med regional kystsoneplan for Ofoten skal det ikke etableres flere åpne oppdrettsanlegg, er partiene enige om.

– Det skal også gjennomføres en folkeavstemning i Narvik i forbindelse med kommunereformen.

Vil kjempe for miljøsaken

Morten Qvam i Rødt er glad for å få til en intensjonsavtale om valgteknisk samarbeid. Han mener det nå er viktig «å få ro i Narvik-politikken».

Morten Qvam i Rødt

Morten Qvam i Rødt.

– I år var det bare 55 prosent som benyttet stemmeretten sin i Narvik, noe som er bekymringsfullt. Samtidig er det viktig at man tar valgresultatet til etterretning. Velgerne har gitt SV, Ap og Rødt flertall alene. Vi er fornøyd med denne løsningen, og for å ha fått gjennomslag for de punktene som har vært viktig for oss.

Bror Martin Hansen i Miljøpartiet De Grønne vil kjempe for at Narvik blir en foregangskommune på miljøfronten.

– Vi som kommune må ta inn over oss de sentrale målene Norge har satt i forbindelse med klimaavtalen i Paris.

Det nye bystyret i Narvik konstitueres 22. oktober. Her kan du se sammensetningen.