Hopp til innhold

Trenger mer penger

I går fikk Hamsunsenteret en ny prestisjepris. Men økonomiske problemer gjør at Hamsunsenteret frykter for driften.

I går fikk Hamsunsenteret nok en stor pris. Denne gangen var det Statens Byggeskikkpris som ble tildelt av kommunalminister Liv Signe Navarsete.

– Det er et helt spesielt bygg, som ligger i røffe omgivelser. Det er veldig spennende, sier Navarsete.

Denne hyllesten skjer samtidig som kulturminister Anniken Huitfeldt ikke er villig til å bidra med 1,5 million kroner i statlig støtte. Det er tilskudd Hamsunsenteret trenger for å drifte for fullt i inneværende år.

– Jeg synes det er veldig trist. Nå har vi bygd dette fyrtårnet for hele landet og det er

Hamsunsenterets direktør Bodil Børset

FRYKTER FOR DRIFTEN: Hamsunsenterets direktør Bodin Børset, sier senteret trenger mer penger for å kunne oppfylle potensialet som ligger der.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

knyttet mange forventninger til det, sier direktør ved Hamsunsenteret, Bodil Børset.

Hun er redd bygget ikke skal klare å oppfylle disse uten mer offentlig støtte.

– Klarer ikke oppfylle potensialet

De 1.5 millioner kronene som Hamsunsenteret sier de trenger for å kunne drifte for fullt inneværende år, betrakter Børset som "småpenger" i forhold til det man får igjen.

Marit Tennfjord

JOBBER FOR MER PENGER: Fylkesråd for kultur, Marit Tennfjord, støtter ledelsen ved Hamsunsenteret og mener staten må ta ansvar ved å gi mer penger.

Foto: Hilde Mangset Lorentsen

– Vi har fått enormt god repons, både nasjonalt og internasjonalt. Senteret har et kjempepotensial, men uten disse midlene får vi ikke hentet ut det.

Det mye omtalte Hamsunsenteret ble åpnet i fjor. Senteret har vært både hyllet og utskjelt. I fjor endte det på 3.plass over NRKs kåring av Norges styggeste bygg, mens det altså i går vant den prestisjetunge Statens byggeskikkspris.

Forfulgt av økonomiske problemer

Senteret har også vært fulgt av økonomiske problemer. Det kostet 142 millioner kroner å opppføre, noe som var en budsjettsprekk på vel 60 millioner kroner.

Deretter har senteret helt fra åpningen av slitt med finanseringen av bygget. Nå sier Børset at pengemangelen begynner å gå utover de ansatte.

– Vi får nå 6 1/2 stillinger, mot 8 1/2 stillinger som vi var forespeilet som en minimumsbemanning.

Fylkesråd for kultur, Marit Tennfjord, har lenge engasjert seg for at senteret skal få på plass mer penger. Hun sier hun fortsatt vil arbeide for at kulturministeren bevilger pengene som mangler.

– Vi skal selvfølgelig jobbe videre for at statens tar ansvar.