Hopp til innhold

Hamsunsenteret i verdensklasse

Hamsunsenteret på topp fem i internasjonal prestisjekåring fra Wallpaper.

Steven Holl, arkitekten bak Hamsunsenteret

TOPP FEM: Magasine Wallpaper har kåret Hamsunsenteret til et av de fem beste bygg i fjor.Her intervjues arkitekt Steven Holl ved åpningen av senteret i 2009.

Foto: Lunde, Bjørn Erik Rygg / SCANPIX

Magasinet Wallpaper regnes som det ledende tidsskriftet innen design og arkitektur. Hele februarnummeret er viet Wallpaper Design Awards, der det beste av alt fra byer og klærkolleksjoner, til møbler og restauranter kåres.

I fint selskap

Går man gjennom listene over nominerte i de ulike kategoriene finner man kjente navn som Burberry, Prada, Four Seasons Hotel, New York og Berlin. I tillegg til Hamsun Centre, Norway.

Hamsunsenteret på Hamarøy var nemlig nominert i kategorien «Beste nye offentlige bygning,» sammen med Neues Museum i Tyskland, Koncerthuset i København, San Paolo Parish Complex og Museum of Isalmic Art i Quatar.

Stjerner i juryen

Juryen, som bestod av blant andre stjernedesigner John Galliano og filmskaper Pedro Almodovar landet til slutt på at danskenes nye konserthus er det mest spektakulære bygget som ble reist i fjor. Likevel er det litt av en kompliment at Hamsunsenteret kom gjennom Wallpapers nåløye og havnet på topp fem.

«This is a build rooted both in the quirky Scandinavian temperament and in the clarity of Nordic design,» heter det i begrunnelsen - noe som fritt oversatt betyr at Hamsunsenterets utforming er en miks av eksentrisk skandinavisk temperament og nordisk designs renhet.

– En nazi-feiring

På grunn av forfatteren Knut Hamsuns nazi-sympatier, har senteret også vært omstridt. The International Raoul Wallenberg foundation, som arbeider med å hedre de som reddet livet til sine landsmenn og andre under 2. verdenskrig, raste mot Hamsunsenteret da det ble åpnet.

– Å se en vennlig nasjon som Norge feire en mann som Knut Hamsun ser vi på som nærmest forræderisk ovenfor verdier vi deler som mennesker, sa styremedlem i organisasjonen, Nicolas Tozer.

Organisasjonen forventer at et land som Norge burde gå i bresjen for anti-nazistiske verdier.

- Dette blir som å feire et bilde av Adolf Hitler og si at det vi gjør er å feire selve bilde, ikke motivet, sa Tozer.

I tillegg har det stormet rundt pengebruken da senteret ble bygget. Hamsunsenteret ble mellom 150 og 200 prosent dyrere enn anslaget, og fylkets kontrollkomite måtte granske økonomien. Lederen av komiteen Paul Rosenmeyer beskyldte fylkeskommunen for å ha drevet bevisst underbudsjettering .

Velkommen til Hamsunsenteret

Video nsps_upload_2009_8_4_9_58_53_1689.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hamsunsenterets utforming er det den amerikanske arkitekten Steven Holl som står bak. Holl er utdannet fra University of Washington, etablerte i 1976 eget arkitektkontor i New York, og har siden oppnådd stor internasjonal anerkjennelse. I 1996 ble han hyret for å tegne satsingen på Hamarøy.