Hopp til innhold

Hamsunsenteret får ny fasade

Hamsunsenteret må bygges om – allerede før det er tatt skikkelig i bruk. (OBS - DETTE VAR EN APRILSPØK I 2010)

Hamsunsenteret

BLIR DYRERE: Da det utskjelte Hamsunsenteret ble bygd, ble det ikke tatt hensyn til tilrettelegging for funksjonshemmede.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Årsaken er at kravene for tilrettelegging for funksjonshemmede ikke er oppfylt. Fylkeskommunen får økte utgifter på mellom 50 og 60 millioner kroner. Utbedringsarbeidene starter til sommeren og vil også føre til endringer av fasaden på senteret. (OBS - DETTE VAR EN APRILSPØK i 2010)

En gjennomgang av senteret med fokus på tilrettelegging for funksjonshemmede, har avdekket omfattende behov for utbedringer av Hamsunsenteret på Oppeid. Flere av endringene som kom i byggeperioden har ført til dårligere tilrettelegging enn først tenkt, og arktitektens ulike materialvalg har også gitt begrensninger som kunne vært unngått.

Utbederer fasade

De omfattende byggearbeidene som nå står for døren, vil også føre til at fasaden må endres. Kritikerne av senteret får kanskje medhold i betydelig endringer mens arkitektinteresserte er skuffet. Det eneste som er bestemt foreløpig, er at bambusrørene på taket skal bort. Det viser seg at de får en antennefunksjon som forstyrrer teleslynge-opplegget i senteret.

– Noen av tegningene er allerede klare, men det vil nok enda gå noen uker før vi kan offentliggjøre dem, sier fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap). Han har vært i kontakt med arkitekt Steven Holl som kommer på en befaring i begynnelsen av mai.

Beklagelig

Fylkesrådsleder er den første til å beklage at dette arbeidet ikke ble fulgt opp, men har ikke noe annet valg enn å forskuttere pengene.

– Vi har klare vedtak i Fylkestinget på at vi skal tilrettelegge for alle brukergrupper, derfor blir ikke denne saken ytterligere behandlet. Vi ser på det som en utgift av nærmest administrativ art, sier Eriksen til NRK Nordland.

Totalt har senteret kostet 142 millioner kroner, og skapt omfattende debatt mellom partiene i fylkestinget. Høyre og Frp startet egen gransking av prosessen etter at det ble avdekket en kostnadssprekk på nærmere 20 millioner kroner.

Nå kommer ei tilleggsregning som er nesten tre ganger så stor.

– Vi vet ikke nøyaktig hva sluttsummen blir, men entreprenørene som har gitt tilbud i denne lukkede budrunden har endt opp med en prisantydning på mellom 50 og 60 millioner kroner, sier Eriksen.

Gulvene for glatte

Hamsunsenteret

Toalettene er underdimensjonerte og en elektrisk rullestol har ikke stor nok svingradius til å kunne snu.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Betongulvene i senteret har ikke stor nok friksjonsmotstand, dermed vil elektriske rullestoler bli stående og spinne uten at brukerne kommer seg fram. I tillegg er det for stor helning mellom parkeringsplassene og inngangspartiet. Til tross for at det ble lagt varmekabler under hele dette dekket, har det vist seg at kapasisten på disse ikke er tilstrekkelig til å holde området avtint.

Toalettene er underdimensjonerte og en elektrisk rullestol har ikke stor nok svingradius til å kunne snu. Dørene er for tunge for de automatiske døråpnerne og skrankene er femten centimeter for høye.

Kritiserer arkiktekten

Rapporten som er utarbeidet av konsulentfirmaet Firstfront AS på Gjøvik er heller ikke nådig i sin karakteristikk av arkitektens valg:

– Det ser ut som om hensynet til visuell estetikk har gått langt foran brukernes behov, skriver Sigurd E. Lanrå i sin analyse. Han mener det er en uheldig trend at kunstarkitekter kan gjøre som de vil.

– Vi burde hatt et regelverk som kom med klarere krav til funksjonalitet, og gjennom dette ville vi kunne begrense unødige ekstra kostnader sier Lanrå.

Frp er målløse

Fylkesrådsleder Odd Eriksen møter Dagfinn Olsen

UENIG: Fylkesrådsleder Odd Eriksen og Dagfinn Olsen diskuterer Hansunssenteret.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Dagfinn Olsen i Frp er ikke overrasket over at Hamsun-senteret nå blir enda dyrere.

– Vi har sagt det hele tiden, at denne prosessen har båret preg av dårlig prosjektledelse og kaos på innkjøps og byggesiden. Vi er ikke overrasket over at det kommer flere regninger. Det føyer seg inn i rekken av molbo-avgjørelser som fylkesrådet har klart å få til. Nå er det kanskje på tide at andre gjør denne jobben, sier Olsen.

– Å bruke så mye av skattebetalernes penger på et bygg som neste ingen vil ha, og som står til spott og skam for Nordland fylke er helt uakseptabelt. Men Eriksen må gjerne se på det som et administrativt vedtak – vi kommer ikke til å godta dette uten ytterligere utredninger sier han.

Fylkesråd Odd Eriksen avviser kritikken og sier at denne utgiften må fylket ta.

– Hvilken kompetanse har Olsen til å si at ingen vil ha tilrettelegging for funksjonshemmede, spør Eriksen. Byggearbeidene starter til sommeren og er beregnet ferdig i løpet av september.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra arkitekt Steven Holl, uten å lykkes.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.