Hopp til innhold

Hamsun, New York og Hamarøy

I morgen blir grunnsteinen til Hamsunsenteret lagt ned, og da kommer New York til Nordland.

Hamsunsenteret

HAMSUNSENTERET: Slik skal Hamsunsenteret se ut.

Foto: Nordsalten / Steven Holls Architects (fotomontasje)

New York blir sterkt representert når grunnsteinen til Hamsunsenteret legges ned mandag, på Presteid i Hamarøy i Hamsuns barndomsrike. Under seremonien opptrer blant andre den New York-baserte figurteatergruppen Wakka Wakka, og arkitekten bak senteret, Steven Holl, er gjest.

Åpner neste år

LES OGSÅ: Dyrere Hamsun-senter

SE BILDENE:

Planen er at det nesten 1 400 kvadratmeter store senteret skal åpne til Knut Hamsuns 150 årsdag 4. august neste år.

LES OGSÅ: Hele verden feirer Hamsun

En lang kamp

Ideen om et Hamsunsenter ble unnfanget først på 80-tallet, og ambisjonen har hele tiden vært å etablere et nasjonalt senter for dokumentasjon, formidling og aktualisering av Hamsuns forfatterskap og liv.

LES OGSÅ: Mer uro rundt Hamsun

LES OGSÅ: Hamsunsenteret blir for lite

- Vi regner nøkternt med 20 000 besøkende i året, sier Nina Frang Høyum, prosjektleder for Hamsunsenteret.

LES OGSÅ: Forfattere trekker få turister

Toppstillingen ikke besatt

Toppstillingene som direktør og faglig leder for senteret er allerede lyst ut, og Frang Høyum tror det vil bli rift om stillingene, som hun karakteriserer som svært utfordrende.

- Senteret skal ikke være et museum, men utvikles til et ledende litterært senter, nasjonalt og internasjonalt, der utgangspunktet er Hamsuns diktning og liv, sier hun.

Debatten i medie om senteret viser at mange håper det vil bli preget av den samme kreative uro som Hamsuns forfatterskap.

LES OGSÅ: Venter på søkere

LES OGSÅ: Hamsun uten elektriker

Arkitekten bak senteret

Arkitekten bak senteret, Steven Holl, holder Pan for å være en av Hamsuns beste romaner. Han driver eget arkitektfirma i New York og står blant annet bak utformingen av Museet for samtidskunst i Helsingfors. På midten av 90-tallet vant arkitekten Progressive Architecture Awards for to av prosjektene sine bymuseet i Cassina i Italia og Hamsunsenteret på Hamarøy. Steven Holl har norsk bestefar.

LES OGSÅ: Har ventet lenge nok

LES OGSÅ: Nei til flytting av Hamsunsenteret

Underholdning av Wakka Wakka

Figurteatergruppen Wakka Wakka består av tre amerikanere og en nordmann. Gruppen har nettopp fått glitrende kritikk i New York Times og pris for en Ibsen-framføring. På Hamarøy blir det Hamsun for alle pengene også for Wakka Wakka.

Koster 120 millioner

Hamsunsenteret har et samlet budsjett på 120 millioner og finansieres av Nordland fylkeskommune, Hamarøy kommune, Staten ved Kultur- og kirkedepartementet og private sponsorer.

LES OGSÅ: Blar opp millioner til Hamsun