NRK Meny
Normal

Halve UP tok ferie i sommer

Utrykningspolitiet innrømmer at staben halveres i sommerferien – og at antall kontroller går ned. – Av og til under halvparten av vanlig bemanning, sier UP-sjef. – Svært problematisk, mener NAF.

UP avholder trafikkontroll i Bodø

TAR FERIE: Politiet vil ikke oppgi hvor mange UP-betjenter de har i arbeid til enhver tid, men bekrefter at staben er halvert i sommermånedene.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

I løpet av juli og august har seks personer omkommet på veiene i Nordland. NAF frykter for sikkerheten etter at Utrykningspolitiet bekrefter at staben er halvert i sommermånedene.

– De som jobber i UP har selvsagt krav på ferie som alle andre, men det går ut over trafikksikkerheten. Det ser vi tydelig. Folk kjører mer uvettig, det er flere ulykker, hastigheten går opp og det er ikke alltid bra på dårlige veier, sier Knut Jensen i NAF Bodø og omegn.

Han tilbringer selv mye tid på veien om sommeren og ser en tydelig forskjell i trafikkulturen på sommer og vinter.

Knut Jensen i NAF Bodø

Knut Jensen i NAF Bodø mener fraværet av synlig utrykningspoliti i de travle sommermånedene er problematisk.

Foto: Katrine Bragstad / NRK

– For det første er det bedre føreforhold som sommeren og flere skal ut i trafikken. Mange som normalt ikke kjører langt legger av gårde 200 mil. De overvurderer egne evner som sjåfør. Høyrefoten blir litt tyngre når det er ferie og man vet det er lite politi på veiene, sier Jensen.

Gir blaffen trafikkreglene

Det er i disse sommermånedene at UP må være ekstra synlig i trafikken, mener han.

– UP må kunne hente inn ekstra personell. Ser du politiet som står med laser langs veien, sakker du ned farten. Kjører politiet forbi sjekker du speedometeret og tar det med ro. Tilstedeværelse er det viktigste for å få økt trafikksikkerhet og forebygge ulykker.

– Staben halvert

UP-sjef Knut Danielsen i Nordland

Vi har det mannskapet vi har disponibelt, ute på kontroll kontinuerlig. Vi gjør så mye vi kan med ressursene vi har, sier UP-sjef i Nordland Knut Danielsen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Politiet vil ikke oppgi hvor mange UP-betjenter de har i arbeid til enhver tid, men bekrefter at staben er halvert i sommermånedene.

– Vi har ni patruljer i Nordland. Om sommeren er vi av og til under halvparten av vanlig bemanning. Noen uker er vi få på jobb. Jeg prøver å fordele dette slik at vi ikke blir helt tom for folk i noen distriktene, sier UP-sjef i Nordland Knut Danielsen.

– Gjør det vi kan

Danielsen bekrefter at fravær av personell fører til færre kontroller langs veiene enn ellers i året.

– Kanskje kunne vi, gjennom flere ansatte, klart å redusere antall skadde og drepte i trafikken ytterligere. Ideelt sett skulle vi vært flere, men jeg må forholde meg til realitetene og arbeidstakernes krav til ferie.

– Er det en sammenheng mellom ulykker og færre synlig politi langs veiene?

– Vi har hatt en fin utvikling når det gjelder ulykker de siste årene i Norge. Jeg synes UP skal ta sin del av æren. Det er også om sommeren vi tar flest fartssyndere og pågriper flest promillekjørere. I fjor sommer mistet over 1800 personer førerkortet, siner UP-sjefen.

Ulykke saltfjellet

I Nordland har seks personer mistet livet i alvorlige bilulykker på veiene siden 1. juli. 10. august omkom en kvinne i 50-årene og fire personer ble fraktet til sykehus etter at en tysk bobil og en personbil frontkolliderte på E6 ved Bolna stasjon på Saltfjellet.

Foto: 03030-tipser