Hopp til innhold

Fnyser av AFP, går i studio for å spille inn ny plate

I dag feirer visekongen Halvdan Sivertsen 62 år. Men istedenfor å tenke på pensjonisttilværelsen, gir bursdagsbarnet ut ny plate. – Så lenge jeg får til å skrive sanger på vårt lille utsatte språk, føles det riktig å gi dem ut, sier han.

Halvdan Sivertsen i NRK Nordlands morgenradio. Fyller 62 år 5. januar

BALLONGER OG HELIKOPTER: Det vanket ballonger da bursdagsbarnet Halvdan Sivertsen gjestet NTK Nordlands radiostudio torsdag morgen. I bursdagspresang har han fått et fjernstyrt helikopter. – Det skal jeg fly sammen med barnebarna, sier han.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– AFP-ordningen har aldri streifet meg, nei, flirer Halvdan Sivertsen, som torsdag morgen stakk innom NRK Nordlands morgensending for å bli gjort litt stas på.

– Tvert imot er jeg midt oppe i en intensiv arbeidsperiode hvor jeg skriver tekster for harde livet.

Allerede over helga skal han og bandet i studio for å starte innspillingen av den nye plata. Og her blir det kun nye låter.

– Jeg har en masse sanger som jeg aldri spiller, og som nærmest har gått i glemmeboka. Jeg kunne sikkert plukket låter fra katalogen og reist rundt å spilt disse, forteller nordlandstrubaduren.

Men det synes han blir feil.

– Så lenge jeg får til å skrive sanger på vårt lille utsatte språk, føles det riktig å gi dem ut.

Må kverne fram tekstene

Halvdan Sivertsen i NRK Nordlands morgenradio. Programleder Anneli Strand

– Livet har fart pent med meg, forteller Halvdan Sivertsen i NRK Nordlands morgenradio, her i samtale med programleder Anneli Strand.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Samtidig innrømmer han at det er en tung jobb å kverne fra nytt materiale.

– Melodier kommer lett. Tekstene derimot sitter langt inne, forteller den folkekjære artisten.

Tekstene på den nye plata en blanding av kjærlighet og politikk – i kjent stil.

– Jeg ser ingen grunn til å revolusjonere, verken på uttrykket eller formen. Men jeg håper hele tiden å komme meg et skritt videre i utviklingen, sier han.

Protestvise mot ny kullgruve

Akkurat nå er det Arbeiderpartiets ja til ny kullgruve i Lunckefjell på Svalbard som opptar 62-åringen.

– I går skrev jeg ferdig en sang om hva jeg synes om det. Det er et merkelig signal å sende ut i den verden vi lever i. Norge skal jo være en fanenasjon som skal satse på miljøvennlig gass, nettopp for å bekjempe den forurensede kullkraften.

Og ifølge Halvdan selv, ble sangen fin.

– Jeg ble veldig fornøyd med tittelen, «Sau, værsyk og handlingslammet», ler Halvdan.

De nye konkurrerer med de gamle

Det blir et travelt år for Halvdan Sivertsen. I tillegg til ny plate skal han på konsertturné sammen med Jan Eggum i mars og april. Det blir også konserter med Gitarkameratene både i Bergen og i Trondheim til sommeren.

Det er over 20 år siden Øystein Sunde, Halvdan Sivertsen, Jan Eggum og Lillebjørn Nilsen dannet gruppa Gitarkameratene ble en stor vise-suksess over hele Norge.

Halvdan Sivertsen håper det kan bli plass til nytt materiale på konsertene.

– Men det er vanskelig. Når man har holdt på så lenge som meg, vil hver eneste nye sang konkurrere med de beste sangene man har skrevet. Man konkurrerer meg seg selv. Det er begrenset hvor mange sanger som får plass i et konsertprogram.

Folk vil nemlig høre klassikerne, slik er det bare.

– Men det fine er at alle de gode, gamle er at også har vært nye engang. Allerede er noen sanger fra den forrige plata blitt gjengangere, som «Bli med deg dit». Det er veldig hyggelig å høre.

– Viktig å fornye seg

Halvdan Sivertsen mener at også godt etablerte artister har godt av å fornye seg og presentere nytt materiale.

– Både jeg og bandet trenger nye utfordringer. Det skal være artig å gå i studio for å prøve å få til noe nytt. Vi gleder oss og har satt av god tid. Og hentet inn flere lokale musikere, forteller Halvdan.

Halvdan Sivertsen i NRK Nordlands morgenradio. Fyller 62 år 5. januar

HJEM TIL FROKOST OG PAASILINNA: Bursdagsbarnet skal hjem og feire bursdag og lese bøkene – av yndlingsforfatteren Arto Paasilinna – som han fikk i bursdagsgave.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Send din gratulasjon til bursdagsbarnet her: