Hopp til innhold

Hai på over ett tonn tatt i Nordland

Svenske Mikael Åkesson fikk en håkjerring på over ett tonn i Andfjorden i Nordland i helgen. Fisken er den tredje største som noen gang er tatt på stang.

Ett tonn tung håkjerring

En fangst på over et tonn på stang er sjelden vare i Norge. Denne håkjerringa veide 1054,7 kilo.

Foto: Privat/Nordic Sea Angling

Ifølge nettstedet Hooked brukte svensken halvannen time på å kjempe mot haien, som ble fanget på over 500 meters dyp.

Den var 406 centimeter lang. Håkjerringer som tas på stang, måles mens de er i sjøen. Dermed kan de settes ut igjen. Det benyttes en tabell for å estimere fiskens vekt med stor nøyaktighet. Da ble resultatet 1054,7 kilo.

Verdensrekorden for fisk tatt på stang innehas av Alfred Dean, som fanget en hvalhai på 1208 kilo i Australia i 1959. Så følger norske Asgeir Alvestads fangst av en håkjerring på 1099 kilo i Nedstrandsfjorden i Rogaland i 2013. Åkessons håkjerring legger seg som nummer tre på lista.

Fikk svømme videre

Fisken fikk svømme uskadd videre etter målingen. Dyrene har ikke svømmeblære, og tåler derfor å bli dratt fra 700 meters dyp til overflaten, i motsetning til mange andre fisker.

Fredrik Myhre er seniorrådgiver for fiskeri og havmiljø i WWF, marinbiolog og leder for organisasjonen Hjelp havets haier. Han mener det er en viss risiko ved denne typen dyphavsfiske.

– En del håkjerringer kan klare seg helt fint etter å ha blitt satt ut igjen, men vi vet også om tilfeller der fisken ikke har overlevd turen opp, sier han.

Myhre forteller at haien som ble fisket i Rogaland, den største som har blitt fanget på stang, ble funnet død noen dager etter fangsten.

– Det er klart det er en stor påkjenning for dyrene å bli dratt opp fra 400-700 meters dybde, sier Myhre.

Ett tonn tung håkjerring

De fleste håkjerringer har parasitter i øynene. Det hadde også dyret Mikael Åkesson dro opp.

Foto: Privat/Nordic Sea Angling

Eldgamle dyr

– Dette dyret er sikkert over 400 år gammelt. Man er i begynnelsen av å lære om disse haiene, men et så stort dyr er nok eldgammelt, sier han.

Haien lever vanligvis på 400–700 meters dybde, men jo lenger nord man kommer, jo grunnere går den. Helt oppe ved Svalbard kan de finnes på helt grunt vann.

– Dette er et av dyrene som blir eldst av alle. Man tror de kan bli over 500 år gamle. De er ikke kjønnsmodne før de når 150 år, så de skiller seg fra de fleste andre dyr på planeten vår, sier Myhre.

Fredrik Myhre

Fredrik Myhre sier håkjerringene er fascinerende dyr.

Langsom og dvask

Håkjerring er ifølge Havforskningsinstituttet en stor rovhai, større enn sine fryktede slektninger hvithai og hammerhai. Den er utbredt langs det meste av norskekysten og i andre nordlige farvann. Håkjerring kan bli opptil åtte meter lang, to meter mer enn hvithai. Men mens hvithaien er en meget hurtig og spenstig fisk, er håkjerringen langsom og dvask, noe det latinske navnet henspiller på: Somniosus, den søvnige.

– Man trodde lenge at disse haiene kun var åtseletere, fordi de er så trege til å svømme. Man har senere funnet ut at de aktivt jakter fisk. Drar man lenger nord, vet man at de tar så store dyr som steinkobber, sier Myhre.

Selv om den ville vært i stand til å angripe mennesker, er det ingen bekreftede historier om at de gjør det. Selv ikke dykkere som merker dem under vann, har blitt angrepet.