NRK Meny
Normal

Hagla di kan havne på lager

I framtida kan det bli lensmannen som skal oppbevare jaktvåpenet ditt.

Rypejakt

BEGRENSET VÅPENTILLATELSE: Justisdepartemenetet vil revidere våpenloven. Det kan få store konsekvenser for jegerne i Norge.

Foto: Erik Veigård / Scanpix

Det er i dag registrert 1.214.970 skytevåpen i Norge. 14 prosent av disse er hagler, 60 prosent rifler, fem prosent revolvere, ni prosent pistoler og sju prosent andre skytevåpen. I tillegg kommer alle de våpnene som ikke er registrert. De vanligste anslaget er at det dreier seg om 500.000 våpen, for det meste hagler.

Vil revidere våpenloven

Rypespor i snøen - Evenensdal

Rypespor i snøen i Evenensdal.

Foto: Lars Erik Narmo

Justisminister Knut Storberget (Ap) vil revidere hele våpenloven. Resultatet kan bli at du må ha jaktvåpenet ditt liggende hos lensmannen, skriver Nationen.

Storberget ønsker å opprette et våpenutvalg, bestående av 17 våpenorganisasjoner. Ett av forslagene utvalget skal vurdere er om hvorvidt det skal etableres former for oppbevaring av våpen utenfor private hjem, som for eksempel hos våpenorganisasjoner eller i offentlig regi.

Jegerne i mot

Jakt

Norges Jeger og fiskeforbund mener at en innstramming av våpenloven vil umuliggjøre jakt.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Norges Jeger og fiskeforbund, som har 118.000 medlemmer over hele landet, varsler at de vil kjempe med nebb og klør dersom det faktisk kommer et forslag om forbud mot å oppbevare våpen hjemme.

– Vi er grunnleggende imot og kommer til å slåss. Dersom jegere må oppbevare våpenet sitt på ofentlig lager, vil det i praksis umiliggjøre ordinær jaktvirksomhet. En vesentlig del av jakt er skytetrening. Skal man fly fram og tilbake til et offentlig lager hver gang man skal trene, sier det seg selv at det blir mindre trening, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger og Fiskeforbund.

Espen Farstad

Espen Farstad.

Foto: NRK

Det kan også komme på tale å tidsbegrense ervervstillatelsen, eventuelt med krav om fornying av tillatelsen av skytevåpen.

I en stortingsproposisjon grunngir Justisdepartemenetet at hovedmotivet for den nye våpenforskiften er å unngå at våpen kommer på avveie og blir benyttet til kriminelle handlinger. Det siste året har det vært en markert økning i antall kriminelle handlinger der skytevåpen har vært involvert. I 2008 var det 320 regisrerte tilfeller av at folk trakk våpen for å oppnå noe.

Hva mener du om en eventuell innstramming av våpenoven? Diskuter her!

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.