Hopp til innhold

Hærverk på berg med 9000 år gamle helleristninger

Tor André skulle se de gamle hellerisningene i Tysfjord. Han fikk sjokk da noen hadde tegnet på berget. – Dette er ren vandalisme, sier kulturlederen i Tysfjord.

Hærverk helleristning Tysfjord

VANDALISERT: En strekmann, et navn, og en dato pryder nå de 9000 år gamle helleristningene på Leiknes. Det er ukjent om det er gjerningmannens navn som er brukt, eller om han har brukt et annet navn.

Foto: TOR ANDRÉ SKJELBAKKEN / PRIVAT

Tor André Skjelbakken fra Tromsdalen var på ferie med sin datter og hennes venn da de skulle besøke helleristningene på Leiknes i Tysfjord i Nordland.

– Et trasig syn

Synet som møtte dem var en tegning av en strekmann, et navn, og en dato i berget. Kun fire-fem meter unna den 1,5 brede tegningen lå nærmeste helleristning.

– Da vi kom fram til den 9000 år gamle bergkunsten så vi at det var en fjott som har skrevet navnet sitt like ved siden av bergkunsten, sier Skjelbakken.

Tor André Skjelbakken

Tor André Skjelbakken oppdaget tegningene på ferietur.

Foto: Privat

Skjelbakken sier han ikke vet om det er gjerningsmannens eget navn eller ikke som står skrevet.

– Det er ufattelig tanketomt, sier han.

Rykker ut umiddelbart

Seksjonsleder for kulturminner i Nordland Fylkeskommune Geir Davidsen, ser svært alvorlig på situasjonen.

– Dette er svært alvorlig og vi kommer til å rykke ut på dette fredag. Dette er snakk om uerstattelige kulturminner, sier Geir Davidsen.

Han sier at fylkeskommunen har ekspertise som kan vurdere hvor alvorlig hærverket er og at de må undersøke saken med en gang.

– Men selv om det bare er tegnet med kritt og ikke på selve helleristningene så er dette veldig alvorlig. Det kan være straffbart bare det å sette kulturminnet i fare for skade, og kulturminnet er sikret fem meter rundt selve området, sier Davidsen.

Blir oppgitt og matt

Dyreberget på Leiknes i Tysfjord

Helleristningene på Leiknes er slipt inn i berget, og med sine 9000 år er de blant de eldste bergbildene i Nord-Norge. Dyrene er sikkert formet, og i full størrelse.

Foto: Museum i Nord/ Kjell Ove Storvik

Ifølge Tysfjord kommune ble helleristningene risset inn i granitten på Leiknes av steinalderfolk for 9000 år siden.

Ordfører Tor Asgeir Johansen i Tysfjord kommune var ikke kjent med hærverket når NRK tok kontakt, men likte det han fikk se på bildet svært dårlig.

– Jeg blir helt oppgitt og matt. Det er så tåpelig å holde på sånn med et så eldgammelt og viktig kulturminne, sier han.

Johansen sier at det kan se ut som de ikke heldigvis ikke har tegnet på selve helleristningene, og at han tror de skal klare å fjerne tegningen.

– Dersom tegningen viser seg å være over selve helleristningen kommer vi til å vurdere å anmelde det, men det ser heldigvis ikke ut til å være tilfelle. Vi må undersøke denne saken nærmere, sier ordføreren.

Tysfjord-ordfører Tor Asgeir Johansen feirer samenes nasjonaldag i Tysfjord 2018

Oppgitt Tysfjord-ordfører Tor Asgeir Johansen.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

– Ren vandalisme

Også leder for kulturavdelingen i Tysfjord kommune er oppgitt.

– Dette er ren vandalisme og virker planlagt. Det er vel ingen som går på tur dit med kritt i lomma, sier enhetsleder Lars Filip Paulsen.

- Selv om dette kanskje er rene guttestreker så bør de være oppmerksom på at man kødder ikke med 9000 år gamle kulturminner, legger han til.

Bergkunsten ble offisielt oppdaget i 1915, og er blant de eldste av sitt slag i Nord-Norge.

På nettstedet til Tysfjord kommune står det at «helleristningene på Leiknes tilhører kulturminner som er automatisk fredet etter Kulturminneloven.»

Tegning av helleristningsfelet Dyreberget på Leikens.

En tegning fra boka Arktiske helleristninger i Nord-Norge viser helleristningene på Dyreberget.

Foto: Gjessing 1932:plansje VIII.