Hopp til innhold

Haddy skryter av Yasmins film: – Den handler om en sentral sannhet for framtidens Norge

– Det krever sin kvinne å definere seg selv, men det er mulig. Jeg er så glad for at Yasmin har turt å ta oss med på sin reise til både og, sier NRK-profil Haddy N'jie om filmen «En norsk muslim».

Haddy N'jie

– MODIG JENTE: Haddy N'jie liker filmen «En norsk muslim». – Denne filmen handler om en helt sentral sannhet for fremtidens Norge, sier hun.

Foto: Gunnar Grønlund / NRK

I kveld stakk filmen «En norsk muslim» av med to priser på filmfestivalen Laterna Magica på Sortland – både prisen for beste «Temafilm» og i klassen «Egenprodusert film 17-20 år».

Filmen hvor norsk-somaliske Yasmin Hadafow (17) fra Bø i Vesterålen forteller om hennes konfliktfylte forhold til hijab er laget av Amanda Ingebrigtsen og Yasmin Hadafow, som begge er elever på medielinja på Hadsel videregående skole.

Yasmin Hadafow og Amanda Ingebrigtsen

TØFF PROSESS: Det er Amanda Ingebrigtsen som står bak kamera i filmen. – Det ble veldig personlig og noen ganger tøft. Vi har kjent hverandre siden vi var barn, og jeg har skjønt en del. Men det er først nå hun har turt å åpne opp, forteller venninnen.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

Mange tilbakemeldinger

Det var i helga NRK.no fortalte om Yasmins film og hennes konfliktfylte forhold til hijab. 17-åringen har valgt å ikke bruke det muslimske hodeplagget.

– Det er mange jenter som meg, oppvokst mellom to kulturer. Mange føler usikkerhet. Noen blir presset eller tvunget til å bruke hijab, andre blir presset av samfunnet til å ta den av for å bli mer integrert eller få jobb. Jeg vil at disse jentene skal vite at de ikke er alene med de vanskelige tankene, fortalte hun til NRK.no.

17-åringen har mottatt masse tilbakemeldinger både fra kjente og ukjente.

– Noen av dem har vært negative, men har vært fra mennesker jeg ikke kjenner. Disse velger jeg å ikke fokusere på. Jeg har fått mest hyggelige tilbakemeldinger, sier Yasmin Hadafow (17) til NRK.no.

– Modig jente

En av dem er NRK-profil Haddy N'jie, som i helga tok kontakt med Yasmin for å rose 17-åringen for hennes mot.

– Denne filmen handler om en helt sentral sannhet for framtidens Norge: du må ikke være enten eller, du kan være både og. Det krever sin kvinne å definere seg selv, men det er mulig. Jeg er så glad for at Yasmin har turt å ta oss med på sin reise til både og, sier Haddy N'jie til NRK.no.

40 filmer

Yasmin Hadafow

Se filmen - «En norsk muslim»

Juryen på filmfestivalen Laterna Magica fikk tilsendt 40 filmer til årets filmkonkurranse. Ifølge juymedlemmene stakk «En norsk muslim» seg ut i klassen Temafilm «Virkelighet».

– En film stakk seg ut som klar vinner i årets tema: Virkelighet. Vinnerfilmen er satt til virkeligheten og den tar for seg et viktig tema. Vi møter en ungdom som lever et slags dobbeltliv i gapet mellom to kulturer. Filmen viser jentas konflikt mellom kulturen hun stammer fra og den norske kulturen hun er en del av. En viktig og relevant film som berører, skriver jurymedlemmene Jannik D. Kehlet, Marte Aasen og Espen Olaisen i sin begrunnelse.

Og den rosende filmomtalen fortsetter i begrunnelsen til vinnerfilmen i klassen klassen Egenprodusert film 17-20 år:

– Prisen i denne kategorien går til en velgjort film, som tar for seg et aktuelt tema, fortalt med et ungdommelig og personlige perspektiv. En sterk fortelling som står godt i seg selv fortelles balansert og stødig med enkle virkemidler. Filmen har fine bilder og en gripende forteller.