NRK Meny
Normal

Hadde denne kveita vært 20 centimeter lengre, måtte Tommy ha sluppet den fri

Fra i går er det ikke lenger lov å ilandføre kveite på over to meter. Ifølge Fiskeridirektoratet skal storkveitene dumpes på havet, døde eller levende.

Tommy Heggen i Steigen med kveite fisket fra land

Tommy Heggen poserer med storkveita han fanget fra terrassen på Steigen Sjøhus.

Foto: Privat

– Det høres i grunnen fornuftig ut. Og det får ingen store konsekvenser, ettersom det er svært sjelden det fanges kveiter over to meter uansett, sier Tommy Heggen som driver fiskeanlegget Steigen Sjøhus på Engeløya i Steigen.

Men at det fanges store kveiter i havet er det ingen tvil om. Heggen fikk så sent som i går napp fra terrassen på Steigen Sjøhus. I andre enden av snøret bet en 1,80 meter lang kveite på 80 kilo. Med andre ord et helt lovlig eksemplar, selv etter den nyeste lovendringen.

– Vil unngå at de blir menneskemat

Men hadde altså fisken vært 20 centimeter lengre, hadde Heggen måtte slippe den fri igjen. Det kommer frem i en endret versjon av utøvelsesforskriften til Fiskeridirektoratet:

«All fangst av kveite over 2 meter skal straks slippes tilbake på sjøen. Påbudet gjelder uavhengig av om kveiten er død eller dødende».

Bakgrunnen er at Fiskeridirektoratet vil unngå at store kveiter blir menneskemat.

– Gammel kveite har gjennom hele livet akkumulert fremmedstoffer, altså tungmetaller og giftstoffer, som kan utgjøre en potensiell risiko for mennesker. Derfor han vi innført dette påbudet om slippe ut kveiter over to meter, sier senior kommunikasjonsrådgiver Olav Lekve i Fiskeridirektoratet.

– Dette har vi kommet frem til i tett dialog med Mattilsynet, fortsetter Lekve.

– Høyt innhold av miljøgifter.

Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) har tidligere på oppdrag fra Mattilsynet undersøkt atlantisk kveite fra Skagerak til Barentshavet.

Resultatet viste at kveiter over to meter og 100 kilo hadde et høyt innhold av miljøgifter.

– Vi gjorde funn av dioksiner og PCB, som hoper seg opp i fisken. Vi fant også relativt høye nivåer av kvikksølv. Disse miljøgiftene hoper seg opp over tid i fisken. Disse miljøgiftene gir ikke akutt giftighet, men dioksiner og PCB kan gi økt risiko for å utvikle kreft, endringer i hormonbalansen og nedsatt immunforsvar, sa forsker Bente M. Nilsen i NIFES til NRK i april i år.

Mattilsynet oppfordret den gang Fiskeridirektoratet om å innføre et forbud, og nå har de altså fått viljen sin.

– Stor kveiter har gode gener

Redaktør Endre Hopland i sportsfiske nettstedet Hooked, støtter lovendringen. Men ikke først og fremst på grunn av fare for mennesker.

– For kveitene er dette fantastiske nyheter. Kveiten er en fisk som godt tåler «fang og slipp» hvis det gjøres riktig. Den tåler godt å bli sluppet tilbake i havet, og det er opplagt at en stor kveite har mer i sjøen å gjøre, enn på land. En stor kveite har gode gener som man ønsker at blir videreført, sier Hopland.

Heggen i Steigen er enig.

– Kveita jeg fanget i går hadde fem kilo rogn. Det sier litt om hvor viktig disse eksemplarene er for reproduksjonen av arten.