Gutt sannsynligvis E.coli-smittet

Den to år gamle gutten som ble lagt inn på Nordlandssykehuset i helga er sannsynligvis smittet av E.coli.

På jakt etter E.coli

TO-ÅRING SYK: Den to år gamle gutten i Hadsel kommune som trolig er smittet av E. coli O157-bakterien, går ikke i barnehage. Kommunelegen ber likevel foreldre være ekstra årvåkne.

Foto: NRK

Gutten bor i Hadsel kommune, som nå er i full beredskap. Det jobbes også intenst med å finne smittekilden.

- Gutten ble lagt inn på sykehus natt til søndag. Da hadde han hatt diare i flere dager, og blodprøver viser at det sannsynligvis er snakk om E-coli.smitte, opplyser kommuneoverlege i Hadsel, John William Danenbarger.

Den lille gutten er nå innlagt på Nordlandssykehuset i Bodø og får behandling.

- Gutten har nyresvikt

- Vi har en gutt her på avdelingen som er er innlagt med lav blodprosent, lavt antall blodplater og nyresvikt. Han får støttebehandling ettersom det ikke finnes noen spesifikk kur for dette. Det mistenkes at dette skyldes E.coli, men det vil gå noen dager før vi kan si det helt sikkert, opplyser overlege Ketil Mevold.

Så mange som åtte barn i landet være smittet av det samme utbruddet av E.coli.

LES OGSÅ: Mulig E. coli-smitte

LES OGSÅ: Mulig E.coli-utbrudd i Hordaland

LES OGSÅ: Mistanke om ny e.coli-smitte

Smittekilden ikke kjent

E.coli-bakterier

De skumle bakteriene sett gjennom et mikroskop.

Foto: Margarita Novoa Garrido/Steinar Stølen, Norges Veterinærhøgskole

Smittekilden er foreløpig det store mysteriet, og det jobbes nå for fullt med å finne den.

- Hadsel kommune samarbeider nå med Mattilsynet, som skal undersøke stedene der toåringen har oppholdt seg den siste tiden, for å finne ut av dette, sier John William Danenbarger til NRK.

Divisjonsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet
sier til VG at smittekilden kan være en matvare som distribueres
mer og spises mer nå, enn tidligere i år.

Hadsel kommune samarbeider med Mattilsynet som skal undersøke steder hvor barnet har oppholdt seg den siste tiden. 15 personer som har vært i kontakt med han er allerede varslet og vil bli undersøkt for smitte, opplyser Danenbarger. Det er også sendt ut informasjon til skoler og barnehager om hvilke forholdsregler de bør ta.

- Alle bør være nøye med god håndhygiene, både etter toalettbesøk og før måltider. Men ut over det trenger ikke foreldre i Hadsel å være spesielt bekymret, sier Danenbarger.

Gikk ikke i barnehage

Den syke gutten går ikke i barnehage. Det er derfor ikke mistanke om smittefare verken på skole eller barnehage.

- Foreldre kan trygt sende barn til både barnehage og skole, sier Danenbarger. Barnehage og skole vil få et informasjonsskriv om hva E. coli-smitte er og forholdsregler både på skole og hjemme.

Folkehelseinstituttet og Nordlandssykehuset analyserer nå prøvene tatt av gutten. De utreder om smitten er den samme som sju andre barn har blitt smittet av siden desember 2008 (E. coli 0157-utbruddet). En avklaring om dette er samme bakteriestamme vil komme i løpet av uka.