NRK Meny
Normal

Fikk redusert straff etter spektakulært gullsmedran

Forsvareren mente litaueren ikke fikk nok betalt for å ha lagt alle kortene på bordet etter gullsmedranet i Bodø i 2009. Det var lagmannsretten enig i.

Gullsmed-ran på City Nord i Bodø

Store verdier ble stjålet i et tyveri fra gullsmedforretningen Presis Ur og Gull på City Nord i 2009. Tyvene kom seg inn ved å sage et hull i taket på kjøpesenteret.

Foto: NRK

En mann fra Litauen som i Salten tingrett i mars ble dømt til to års fengsel for gullsmedranet på City Nord i 2009 har fått redusert straffen sin.

I en enstemmig dom fra Hålogaland lagmannsrett fikk litaueren redusert straffen til ett år og ti måneder i fengsel.

«Det må legges større vekt på tiltaltes tilståelse som grunnlag for en forenklet pådømmelse av saken», står det i dommen.

Det var mannens forsvarer Tarjei Ræder Breivoll som anket dommen fra tingretten til lagmannsretten, fordi han mente dommen var for streng.

– Tingrett satte tilståelsesrabatt for lavt i saken og det var årsaken til at vi anket dommen, sier han til NRK.

– Jeg er glad for at lagmannsretten er helt enig med oss. Nå opplever jeg at vi har fått en korrekt avgjørelse i saken, konkluderer Breivoll.

– Reneste b-gjengen-stil

Det var natt til 11. mars 2009 at flere tyver tok seg inn gjennom taket på kjøpesenteret City Nord i Bodø.

Uten å utløse noen alarmer fikk gjengen med seg smykker, diamanter og klokker for et millionbeløp.

– En rystende opplevelse. De har brutt seg inn i reneste b-gjengen-stil, sa innehaver Kari Ann Aasland ved Presis Ur og Gull på City Nord til NRK etter raidet.

(artikkelen fortsetter under)

Tyveri hos gullsmed, City Nord

– Tyveriet har et profesjonelt tilsnitt og har klare likheter med lignende tyverier som er utført av østeuropeiske bander, sa etterforskningsleder Øystein Røsnes i Salten politidistrikt til NRK Nordland etter brekket.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Ble pågrepet ved en tilfeldighet

Mannen ble i begynnelsen av januar pågrepet i Larvik ved en tilfeldighet etter å ha nasket to flasker drinkmiks fra en Rema 1000-butikk.

Da politiet sjekket hans identitet dukket City Nord-tyveriet fra 2009 opp. Dermed havnet han i varetekt.

Under rettssaken i Salten tingrett tidligere i år valgte mannen i 20-årene fra Litauen å legge alle kortene på bordet.

Dermed fikk han en tilståelsesdom på to år, i tråd med det aktor ba om.

– Sentral i tyveriet

I dommen fra tingrett kom det frem at den dommerfullmektige mente litaueren hadde forsøkt å redusere betydningen av sin rolle ved at han forklarte at han egentlig bare skulle være sjåfør.

I dommen fra tingrett står det at retten vurderer siktedes rolle i innbruddet som sentral. Mannen deltok både på taket og inne i butikken under tyveriet. Siktede eide også bilen som ble brukt, og senere etterlyst.

– Tyveriet har et profesjonelt tilsnitt og har klare likheter med lignende tyverier som er utført av østeuropeiske bander. De bryter seg inn gjennom taket og unngår dermed alt av alarmer og overvåkingskameraer, sa etterforskningsleder Øystein Røsnes i Salten politidistrikt til NRK Nordland etter brekket.

Utsatt for to ran

Kun et halvt år senere ble den samme butikken utsatt for nok et ran. Begge gangene tok tyvene seg inn i gullsmedbutikken via taket.

Nede i butikklokalet knuste to polakker de fire montere og forsynte seg med 85 luksusklokker til en verdi av 1,6 millioner kroner.

Der ble én av ranerne dømt til to år og syv måneder i fengsel.