Gubbene ruler i Frp

For her vil ingen høre snakk om kjønnskvotering.

Fyrste nestleiar i Arbeids-og sosialkomiteen Kenneth Svendsen (FrP)

SIKKER PLASS: sammen med Jan Arild Ellingsen er Kenneth Svendsen sikret plass på Stortinget etter valget til neste år.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Fremskrittspartiet ligger i dag an til å få den største gruppen på Stortinget, og der vil de fleste være menn.

Styremedlem Jorunn Heidi Olsen i Nordland Fremskrittsparti er likevel fortsatt i mot å kvotere kvinner på sikre plasser på lista.

- Dersom en kvinne får en sikker plass på stortingslista skal det være fordi hun er dyktig nok til å stå der. Det skal ikke være sånn at hun går foran menn som er dyktigere politikere, sier Jorunn Heidi Olsen i Nordland Fremskrittsparti

Fremskrittspartiet kan få en stor overvekt av mannlige representater på Stortinget etter valget, men vil fortsatt ikke satse på kvotering av kvinner.

Kan få tre

Nordland FrP kan få tre representanter etter valget. De to første plassene er allerede besatt av to menn, men det ligger ingen automatikk i at Jorunn Heidi Olsen eller andre kvinner er sikret tredjeplassen. Generalsekretær Geir A. Mo i Fremskrittspartiet, innrømmer at en for stor overvekt av menn på Stortinget ikke er heldig.

- Vi har i flere perioder hatt stortingsgrupper med overvekt av menn og vi gjør det likevel bra på meningsmålingene. Men det brukes mot oss på en negativ måte, og det er uheldig, sier Mo.

- Frp en sinke

Arbeiderpartiets har en regel der hvert kjønn skal være representert med 50 prosent på sine lister, og nestleder Helga Pedersen mener derfor at Fremskrittspartiet får et demokratisk problem med en gruppe der et stort flertall er menn.

Fiskeriminister Helga Pedersen

Ap-nestleder Helga Pedersen mener det er et demokratisk problem dersom Fremskrittspartiet får en stor overvekt av menn på Stortinget etter valget neste høst.

Foto: NRK

Vil slåss

Men Arbeiderpartiets kritikk av Frps kjønnbalanse påvirker ikke Jorunn Heidi Olsen sin vilje til å slåss for den sikre tredjeplassen på lista i Nordland, selv om det er menn som oftes nevnes som kandidater.

- Klart det en fight. Men det blir en god fight, sier hun.

- En stor ulikhet mellom kjønnene vil være et demokratisk problem. Da vil ikke sammensetningen på Stortinget vil ikke gjenspeile sammensetningen i befolkningen. Fremskrittspartiet er en sinke når det kommer til likestillingsspørsmål, sier nestleder Helga Pedersen i Arbeiderpartiet.