Hopp til innhold

Gruvedrift fra pol til pol

For 47 år siden ble Leonhard Nilsen & sønner AS etablert i Risøyhamn på Andøya. I dag er familiebedriften med 600 ansatte, involvert i gruvedrift fra pol til pol.

Det startet i det små i 1961 i Risøyhamn på Andøya, og i dag er de involvert i gruvevirksomhet fra pol til pol. Nå står de også klar til å overta driften av Rana Gruber A.S.

Familiebedriften Leonhard Nilsen & sønner, med 600 ansatte de siste årene, har gjort seg til eksperter på lønnsom gruvedrift.

Malvin Nilsen er i dag sjef for selskapet, og han husker godt hvordan det hel startet for 47 år siden.

Malvin Nilsen

Administrende direktør i Leonhard Nilsen & sønner AS, Malvin Nilsen.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

- Det har vært tøffe tider, og solskinnstider. Vi har jevnt bygd oss opp og funnet en nisje i markedet som vi kunne gå for, og det er det vi gjør i dag, sier Malvin Nilsen.

Oppturer og nedturer

Leonhard Nilsen & sønner spesialiserte seg innen tunelldriving og gruvedrift. Men på 90-tallet opplevde de en kraftig nedtur, etter at de hadde involvert seg i driften av Nikkel & Olivin i Ballangen.

- Da var prisen på nikkel fra 15-22.000 dollar per tonn, og alt var rosenrødt. Men så åpnet russerne slusene og flere med. Prisen falt og vi måtte kjempe for vår eksistens. Det lærte oss veldig mye, og vi var så godt som konkurs, sier Nilsen.

Men så kom oppturene for Leonhard Nilsen & sønner, og etter hvert er de blitt kjent langt ut over norges grennser når det gjelder bergverksdrift. Virksomheten har de spredd nærmest fra pol til pol.

I dag er den årlige omsetningen på 1, 1 miilarder kroner fordelt på 11 selskap.

- Vi lærte noe da vi slet som mest. Nå prøver vi å tenke langsiktighet i alt vi gjør, sier Nilsen.

Familiebedrift

I dag er det Malvin Nilsen, hans fire barn og enken etter hans bror som leder bedriften. Og når det går bra for selskapet, så vil familien også at de ansatte skal merke det.

- Vi prøver å lage en produksjonsbonus ute på de enkelte arbeidsplassene, og når året er omme deler vi overskuddet med de ansatte. Vaskehjelpen og jeg får akkurat det samme, og det syns jeg er fint, sier Nilsen.

Vil overta Rana Gruber

Nå står de også klar til å overta driften av Rana Gruber A.S.

- Vi vil være med på malm, og ønsker oss derfor en malmgruve. Da er Rana Gruber den nærmeste. Vi håper derfor at eierne aksepterer oss, sier Nilsen.

Rana gruber er i dag eid av 139 ansatte, og tirsdag blir det klart om de aksepterer budet fra Leonard Nilsen og Sønner AS.