Hopp til innhold

Erstatningskrav fra grunneierne kan velte den største kraftutbygginga i Norge på ti år

I Rødøy og Lurøy planlegges den største kraftutbygginga i Norge på ti år. I dag møtes de i retten. Nå kan erstatningskrav fra grunneierne velte prosjektet med en prislapp på en milliard kroner.

Grunneiere kan velte milliardutbygging, SKS, Øyvind Kraft

Grunneiere kan velte milliardutbygging

Over 60 grunneiere i Rødøy og Lurøy kjemper denne uka i Rana tingrett om størst mulig erstatning fra Salten Kraftsamband (SKS) etter den største kraftutbyggingen i Norge på nesten ti år.

I dag møttes Salten Kraftsamband og grunneierne for Smibelg og Storåvatn i Rana tingrett.

Området er planlagt ekspropriert til kraftutbygging av SKS. Noe som kan sette en stopper for store framtidige leieinntekter for grunneierene.

– Grunneierne vil bygge småkraftverk

Stig Grønli, prosjektsjef, SKS Produksjon

Stig Grønli, prosjektsjef, SKS Produksjon

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Dersom ikke disse elvene hadde blitt ekspropriert ville grunneierne ha bygget småkraftverk i elvene sine. Vi mener de ville fått konsesjon for det. Det betyr at de enten ville bygd ut småkraftverk selv eller leid ut rettighetene sine for en begrenset periode til en profesjonell utbygger. Da ville de fått leieinntekter fra disse kraftverkene i 40 eller 60 år, sier advokat Øyvind Kraft som fører grunneiernes sak i Rana tingrett.

For SKS er det viktig å få avgjort hvorvidt selskapet må ut med store erstatningssummer som tilsvarer framtidige leieinntekter for de 60 grunneierne i området.

– I en sak med 60 grunneiere er det ikke unaturlig at den havner i retten. Det er mer vanlig enn uvanlig, sier prosjektsjef Stig Grønli i SKS Produksjon til NRK.no.

10.000 husstander

I mars i 2012 ga regjeringen grønt lys for utbygging av vannkraftverkene Smibelg og Stårvatn i Rødøy og Lurøy. Prosjektet skal dekke strømforbruket til 10.000 husstander og er den største kraftutbyggingen i Norge siden 2004.

Men grunneierne krever sin del av kaka i forbindelse med milliardprosjektet som man frykter vil tørrlegge elva.

Krever erstatning for tørrlagt elv

– Vi hadde planer om å utnytte vannkraften selv, men vi fikk avslag på grunn av at det var større planer på gang, sier grunneier Geir Vatne i Lurøy.

Det er flere grunneiere som har vært nødt til å skrinlegge planene om småkraftverk.

Denne uka møter Vatne, sammen med de andre grunneierne i Lurøy og Rødøy, Salten Kraftsamband i retten.

Der skal erstatningsbeløpet avgjøres.

– Vi er veldig spent på hvor stor er erstatningen vil bli på. Det kan jo slå veldig hardt ut, sier prosjektsjef i SKS, Stig Grønli.

– Frykter det blir for dyrt

De største kostnadene ved utbygginga er knyttet til sprengningen av to mil med tunneler. De skal brukes til å lede vannet til de to kraftverkene.

Men Grønli er ikke trygg på at erstatningssakene vil kunne bli så store, at de stikker kjepper i hjulene for prosjektet som allerede beløper seg til over en milliard kroner.

(saken fortsetter under)

Grunneiere krever erstatning fra SKS

21. oktober starter andre del av en rettssak i Rana tingrett. Der skal erstatningene til grunneiere og reindriftsnæringen avklares. I og med at SKS fikk konsesjon til kraftutbygging, fikk de også tillatelse til å ekspropriere grunnen i området. Ettersom de ikke har kommet til enighet med grunneierne om erstatningsbeløp, har dette altså havnet i retten. Her er tre av de 60 grunneierne: Fra venstre Eystein Albertsen, Ellen Karin Kolle og Geir Vatne.

– Vi håper jo ikke det skal skje, men vi er nødt til å avvente det videre prosjektet inntil vi vet hvor stort det totale erstatningsbeløpet blir.

Vatne tror ikke at han og de andre grunneierne vil få så mye betalt at kraftutbyggingen stanses.

– Det er jo bestemt at det skal utbygges, så det tror jeg uansett vil skje. Det eneste vi ønsker nå er å få såpass betalt at vi kan leve videre med de ulempene vi får.

40 millioner til forprosjekt

SKS har satt ei grense på 40 millioner på arbeidet som nå pågår. Blant annet har de gjennomført seismikk-undersøkelser fra helikopter, og de er i dialog med entreprenører for å finne de beste løsningene på prosjektet.

Rødøy kommune har fått 5 millioner kroner til et næringsfond.

Det skal bygges to kraftstasjoner som til sammen vil i 200 GWh. Det må sprenges to mil med tunneler for å føre vannet til kraftstasjonene.

Denne sprengingen er det dyreste med hele prosjektet. 90 prosent av prosjektet ligger i Rødøy kommune, 10 prosent i Lurøy.

Det er også Rødøy kommune som klarest har sagt ja til kraftutbygginga. Ifølge SKS vil kommunen få 10 millioner årlig i skatteinntekter fra kraftverkene. SKS har i utgangspunktet planlagt oppstart av bygearbeidene i 2016.

Flere av grunneierne både i Rødøy og Lurøy hadde planlagt bygging av småkraftverk før SKS fikk konsesjon for kraftutbygging.

Det store spørsmålet i Rana tingrett er om grunneierne skal få erstatning i forhold til dette eller ikke. Dersom de får det vil erstatningsbeløpene bli svært store.

To ukers rettssak

Smibelgvatnet i Rødøy

MASSIV KRAFTUTBYGGING: Prosjektet skal dekke strømforbruket til 10.000 husstander og er den største kraftutbyggingen siden 2004. Her ser vi Smibelgvatnet i Rødøy, som er tenkt å være det ene av to hovedmagasin.

Foto: Per A. Sperstad

Den første uka av rettssaken ble gjennomført for noen uker siden. I mellomtiden har det vært befaring i området, og det er også tatt bilder fra helikopter for å kunne vise området i retten.

To advokater jobber for SKS, to for grunneierne og én for reindriftsnæringen når den siste uka av rettssaken nå gjennomføres. Dom er ventet i løpet av året.

Smibelg og Storåvatn ligger på hver sin side av fjorden Gjervalen sør for Melfjorden i Nord-Helgeland.

Onsdag starter prosedyrene i tingretten.