NRK Meny
Normal

Frykter millionregning for opprydding av forurenset tomt

Grunneier frykter Rana kommune ikke vil betale for opprydning av tidligere industritomt. Stikkprøver viser at det er mye forurensing i grunnen.

Hauknesodden i Rana

Det var i 2011 Rana kommune vedtok å overta festeretten til Hauknesodden. Et område som i nesten femti år har huset Shells tankanlegg.

Foto: Lisa Rypeng

Hauknesodden i Rana

Knut Skjevik viser området som er forurenset på Hauknesodden.

Foto: Frank Nygård / NRK

Grunneier Knut Skjevik frykter at han kan bli sittende med ei millionregning hvis ikke Rana kommune rydder opp på ei tidligere industritomt de har festet frem til nyttår.

– Det er det jeg frykter, at jeg skal bli sittende med ansvaret. I dette området har det vist seg å være sterk forurensing.

– Miljøbombe

Advokat Dan Erik Kjellnø

Advokat Dan Erik Kjellnø.

Foto: Frank Nygård / NRK

Kommunen har nektet å foreta undersøkelser av grunnen på tomta før den skal leveres tilbake til Skjevik. Nå har han fått laboratoriebedriften Molab til å foreta prøver på tomta, som på enkelte steder viser høy grad av forurensing.

– Det er ikke bare en miljøbombe, men også en økonomisk bombe som kan kaste kommunen ut i store vanskeligheter, sier Skjeviks advokat Dan Erik Kjellnø.

Både Skjevik og Kjellnø har bedt kommunen om å ta prøver i området, men det er blitt avvist av kommunen.

– Når kommunen inngikk avtale om å betale 6,2 millioner kroner for å overta festeretten og for opprydding, burde de startet med å stille krav om bekreftelse på at grunnen var ren før det ble gjort avtale, sier advokat Kjellnø.

Forurenset

Det var i 2011 Rana kommune vedtok å overta festeretten til Hauknesodden. Et område som i nesten femti år har huset Shells tankanlegg.

Samtidig som kommunen overtok festeretten ble det også vedtatt å fjerne anlegget og rydde tomta. På dette tidspunktet viste det seg at varaordfører Allan Johansen fra Frp hadde overtatt festeretten, og han fikk også oppdraget med å rydde området. Til sammen betalte kommunen 6, 2 millioner kroner for festeretten, og for oppryddinga.

Nå viser imidlertid stikkprøver fra tomta at det i deler av området fortsatt er stor forurensing i grunnen. Knut Skjevik er redd han får regninga hvis ikke kommunen rydder opp før han får tilbake området ved nyttår.

– Visste om forurensing

Allerede i 1993 ble det laget en rapport for området hvor konkluderes med at store deler av massen bør skiftes ut på grunn av forurensing.

– Denne rapporten har kommunen kjent til, og dermed burde kommunen foretatt og betalt for å få undersøkt området. De visste at det var forurenset, men at de ikke forteller det til grunneier, reagerer jeg sterkt på. Det er en ren fortielse, sier Kjellnø.

Teknisk sjef i Rana kommune, Sverre Selfors, sier i en kommentar til NRK at grunneier ikke har noe å frykte når det gjelder et framtidig krav om opprydding av området. Kommunestyret skal i dag ta stilling til ei omregulering av Hauknesodden til friområde