Grottedykkerne støtter fortsatt dykkerforbud

– Vi støtter et midlertidig ferdselsforbud i den delen av grotta der de forulykkede nå ligger til situasjonen er endelig avklart.

Befaring i Pluragrotta etter at de finske dykkere omkom

Politiet på Helgeland har avgjort at det er for risikabelt å hente ut de to finske sportsdykkerne som omkom i Pluragrotta øst for Mo i Rana. Her vurderer dykkere fra Norge og England forholdene forut for avgjørelsen i dag.

Foto: Helgeland politidistrikt

– Vi føler oss trygg på at ingen grottedykkere nå vil ønske å oppsøke disse delene av Plura, sier Heidemarie Nordahl, som er komiteleder for sikkerhet i Norsk Grottedykkerforbund.

De to omkomne finske dykkerne blir ikke hentet ut av Pluragrotta fordi redningsdykkerne risikerer liv og helse i det vanskelige oppdraget på over 100 meters dyp. Det er en avgjørelse som Norsk Grottedykkerforbund støtter.

– Uansett hvor trist en slik avgjørelse er for de etterlatte, veier alltid hensynet til redningsmannskaper høyest. Og vi er sikker på at verken de forulykkede finske dykkerne eller deres etterlatte ønsker at noen skal bli skadet i et forsøk på å hente dem ut, sier Nordahl.

Håper forbudet er midlertidig

Etter ulykken la politiet ned midlertidig ferdselsforbud i Pluragrotta. Nå frykter Norsk Grottedykkerforbund at området stenges for godt.

– Det vil være veldig trist for hele grottedykkermiljøet og framtidig opplæring og utvikling av miljøet i Norge om grotten stenges. Grotten er stor og det er mange deler av den som man bør kunne dykke i, selv om det nå blir slik at de finske dykkerne blir liggende, sier Nordahl.

– Skjer sjelden ulykker

Befaring i Pluragrotta etter at de finske dykkere omkom

Befaring i Pluragrotta etter at de finske dykkere omkom.

Foto: Helgeland politidistrikt

Nordahl understreker at det er sjeldent det skjer ulykker under grottedykking.

– Det er ikke en bred idrett, men likevel er dette er en opplevelse som folk over hele verden oppsøker daglig.

Plura har hatt en helt spesiell posisjon for dykkere i hele Nord-Europa da de ytre delene av grotta byr på et vell av flotte naturopplevelser og er spesielt godt tilrettelagt for sikker og enkel dykking.

– De ytre delene kan selv vanlige sportsdykkere oppleve trygt og sikkert sammen med kvalifiserte guider, sier hun.

Norsk Grottedykkerforbund vil nå fremover jobbe for en best mulig åpen læreprosess slik at lignende ulykker ikke får skje igjen.

– Det er det beste ettermælet vi kan gi de omkomne. Interessen for å unngå at det skjer igjen, har allerede ført til henvendelser og debatt i flere grottedykkermiljø verden over, sier Heidemarie Nordahl.

Kart over Pluragrotta

PLURAGROTTA: Dykkerne gikk inn ved Plurakilden til høyre. De blå områdene er fylt med vann. De sorte er luftlommer. Det grønne feltet er en enorm sammenrasing på 80 meter i diameter. Det lilla området på over 100 meters dyp er området finske dykkere oppdaget høsten 2013. Bergingsoperasjonen ble forsøkt gjennomført fra Steinuglflåget.

Foto: Tom Halsør og Harald K. Jansson / NRK
Video fra pressekonferansen fra Helgeland politidistrikt om dykkerulykken i Pluragrotta.

Stabssjef Ståle Sommerseth i Helgeland politidistrikt, dykkerlege Jan Risberg og dykkerleder Mark Dougherty under formiddagens pressekonferanse.