NRK Meny
Normal

24 gressbranner i løpet av helga: – Ber innstendig om at folk ikke tenner bål

Sol og sommerlige temperaturer i nord har ført til en travel helg for brannmannskapet i nord. Fra fredag til søndag oppsto det 24 gress- og lyngbranner i Nordland og Sør-Troms.

Gressbrann i Nevernes

Gressbrannen i Nevernes var en av 24 i Nordland og Sør-Troms i helga.

Våren har for alvor kommet til Nord-Norge, med strålende sol og høye temperaturer.

Men samtidig som folk trekker utendørs og nyter godværet, så har også faren for gress-og lyngbrannfare økt betraktelig de siste dagene. Det gjør at brannvesenet har en klar oppfordring.

– Vi ber innstendig om at folk ikke tenner bål. Det er knusktørt ute og en liten gnist kan være nok til å starte en brann, sier assisterende brannsjef i Salten Brann, Ronny Hagen Langfjord.

Sigarett startet gressbrann

Han forteller at det i løpet av helga oppsto 24 gressbranner fra fredag til søndag i Nordland og Sør-Troms, som er 110-sentralens nedslagsfelt. I samme område er det nå sendt ut OBS-varsel fra Meteorologisk institutt om lokalt stor gress-og lyngbrannfare.

Langfjord forteller at både opptenning av kaffebål, brenning av hageavfall og en sigarett som ble knipset ut av et bilvindu, er årsakene bak noen av gressbrannene som har oppstått i løpet av helga.

Ronny Hagen Langfjord vakthavende brannsjef

Ronny Hagen Langfjord vakthavende brannsjef og sier en liten gnist er nok til å starte en brann, slik forholdene er nå. Her fra en annen anledning.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Ikke lag bål av hageavfallet

– Vi forstår at folk vil ut og rydde i hagene, men folk bør finne bedre måter å kvitte seg med avfallet på, enn å starte opp bål. Forholdene nå gjør at ilden fort kan spre seg og da hjelper det lite at man befinner seg i nærheten av hav eller innsjø.

Langfjord sier at lite nedbør, høye temperaturer og tørt gress gjør at brannfaren er høy.

Også i dagene fremover er det stor fare for nye gressbranner.

– Det er meldt lite regn fremover, så folk må være forsiktig i dagene som kommer.

Gressbrann Sortland

Kaffebål, brenning av hageavfall og en sigarett som ble knipset ut av et bilvindu, er årsakene bak noen av gressbrannene som har oppstått i løpet av helga.

Foto: Jens Andre M. Birkeland

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.