NRK Meny
Normal

Greker tiltalt for drap på ukrainsk kvinne: – Spesielt at saken har blitt etterforsket i Norge

I oktober i 2014 ble en gresk sjømann pågrepet av norsk politi om bord i et skip i Ofotfjorden. Han er nå tiltalt for drap på en ukrainsk kvinne.

Skip - «Anangel Explorer»

Politiet mener en ukrainsk kvinne i 30-årene ble drept på et skip som kom til Narvik fra Amsterdam i oktober i oktober i fjor.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Utfordringene har stått i kø når politiet i Narvik har forsøkt å finne ut hva som skjedde om bord det greske skipet «Anangel Explorerer», og på den måten løse drapsgåten de mener de står overfor.

Den greske sjøoffiseren ble i oktober pågrepet og siktet for drap, etter at det ble funnet blodspor fra den savnede ukrainske kvinnen på et malmskip som lå ankret opp like utenfor Narvik.

Etter en lang og krevende etterforskning har Riksadvokaten nå tiltalt mannen for forsettlig drap.

– Tiltalen bygger på en samlet vurdering av et omfattende etterforskningsmateriale, sier statsadvokat Erik Thronæs i Nordland til NRK.

Politiet mener grekeren drepte kvinnen om bord i skipet og dumpet henne utenfor kysten av Nederland.

– Spesiell og krevende

Ifølge Thronæs har etterforskningen vært både spesiell og krevende.

– Her snakker vi om en ukrainsk kvinne, en gresk sjømann og et drap vi mener er begått i nederlandsk farvann.

– Siden dette er en straffbar handling begått i utlandet av en utlending følger det av loven at Kongen i statsråd må gi samtykke til at det kan tas ut tiltale i Norge. Det har skjedd i dette tilfellet.

Finnes ikke noe lik

Hele mannskapet på 21 personer er avhørt og også andre personer har forklart seg for politiet.

Vitnene kommer fra land som Filippinene, Tyrkia, Ukraina og Hellas.

Store mengder data fra telefonsamtaler og tekstmeldinger er hentet inn og behandlet, og havneområdet i Amsterdam er gjennomsøkt i forsøk på å finne den savnede kvinnen i 30-årene.

– Påtalemyndigheten i Norge mener at drapet er begått om bord i malmskipet hvor tiltalte var ansatt mens skipet befant seg i nederlandsk farvann. Etterforskningen har pågått i Norge og Nederland. I tillegg er en rekke utenlandske personer vært involvert, fra filippinske besetningsmedlemmet, ukrainske etterlatte og nederlandsk politi og vitner, sier Thronæs.

Statsadvokaten mener også det kompliserer bildet at det ikke finnes noe lik.

– At liket mangler er en krevende situasjon. Men påtalemyndigheten at man skal kunne føre bevis for at det er begått et drap.

– Skuffet

Den drapstiltalte sjøoffiseren erkjenner ikke straffskyld, og er skuffet over at det er tatt ut drapstiltale i saken.

– Han har sittet et helt år i varetekt, de siste ni-ti månedene med brev- og besøksforbud. Han har ikke hatt noe kontakt med omverdenen. Han har ventet lenge på en avgjørelse, og er selvsagt skuffet over tiltale, sier mannens forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen i advokatfirmaet Furuholmen.

Created by InfoDispatcher

Politiadvokat Torgeir Kvitvik og politistasjonssjef Egil Sletteng ved Narvik politistasjon, under pressekonferansen i oktober i fjor.