Hopp til innhold

Gravlund invadert av rotter: – Stor belastning for de pårørende

Gravlunden på Helligvær stenges etter at rotter har invadert området og gravd seg ned til kistene. – Dette har vært en stor belastning både for de pårørende og de ansatte på gravlunden, sier kirkeverge Tom Solli.

Helligvær gravplass

Helligvær er et fiskevær som ligger 30 kilometer ut i Vestfjorden. På gravlunden er det plass til 250 graver, men nå har en rotteinvasjon ført til stans i kistenedleggelser.

Foto: Svein Erik Davidsen/Slektsdata Salten

I naturskjønne omgivelser i øysamfunnet Helligvær ligger gravlunden plassert mellom sjø og grønne enger. Men en rotteinvasjon har nå ført til at Bodø kirkelige fellesråd ser seg nødt til å stenge den vakre gravlunden for kistegravlegging, skriver Avisa Nordland i dag.

Pårørende varslet om rottehull på gravsted

– Vi ser ingen annen utvei. Vi har forsøkt å få bukt med rottene, uten å lykkes, sier kirkeverge i Bodø, Tom Solli til NRK.no.

Han forteller at de først ble gjort oppmerksom på problemet for to år siden.

– Det var pårørende som varslet oss. De hadde oppdaget at rotter hadde gravd seg ned i jorda på gravstedet til en nylig avdød person. Det var en stor, psykisk belastning for dem.

Kan ikke grave kistene dypere enn en meter

Gravstedet på Helligvær har høyt grunnvann og ulike masser med sand, noe som har gjort at kistene ikke kan legges dypere ned enn en meter. Dermed klarer rottene å grave seg ned til kistene.

Et lokalt skadedyrsfirma har i lengre tid forsøkt å få has på rottene, uten at det har latt seg gjøre.

– Rottene befinner seg også på øyene rundt og de svømmer fra den ene øya til den andre. Det er derfor en svært omfattende oppgave å bli kvitt problemet. Vi har vært i kontakt med flere gravgårdskonsulenter, som aldri har opplevd noe lignende andre steder.

– Svært uvanlig

Heller ikke «Pelias - Norsk Skadedyrkontroll» har hørt om noe lignende.

– Nei, dette er helt nytt for meg, sier Anders Myhrvold, skadedyrbekjemper i Pelias.

Han sier rotter er svært tilpasningsdyktige og at det kan forklare hvorfor det har vært så vanskelig å bli kvitt dem.

– Rotter overlever det meste og er kjappe med å tilpasse seg nye forhold. De kan til og med spise hverandre for å overleve, så de gjør det meste.

– Hva er det som kan være grunnen til at de har slått seg ned akkurat her?

– Det er nok tilfeldigheter. De har kanskje funnet næring og blitt værende. Er de mange nok er det vanskelig å bli kvitt dem. De kan i teorien ta seg inn i kistene, men det har jeg aldri hørt om tidligere.

Må gravlegge kistene på fastlandet

Nå blir det slutt på kistegravleggelser på øya og Bodin kirkegård på fastlandet i kommunen, vil bli brukt i fremtiden.

– Det er selvfølgelig veldig trist for de innbyggerne som hadde ønsket å gravlegges der, men vi ser ingen annen mulighet enn å stenge. Det vil derimot fortsatt være mulighet for urnebegravelser, sier kirkevergen i Bodø.

Helligvær

Helligvær ligger utenfor Bodø. Nå blir det slutt på at innbyggerne kan velge å gravlegges i kiste på gravlunden tilknyttet øysamfunnet.

Foto: Gisle Forland / NRK