NRK Meny
Normal

Her får russen gratis buss

Mens Bærumsrussen bruker millioner på russebuss, kjører Nordlandsrussen gratis rutebuss. – Tryggere enn å sitte på andre, sier russen.

Russ fra Bodin Videregående i Bodø

GRATIS-RUSS: Julie Margrete Wika, Daniel Stene-Sørensen og Sondre Eikanger Hanssen er glade for fylkeskommunens initiativ.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Russen i Nordland trenger ikke bruke millioner på russebuss, fylkeskommunen tilbyr nemlig gratis buss til over 3000 russ i fylket som et trafikksikringstiltak.

Ved å vise fram russebeviset vil russen kunne komme seg trygt både frem og hjem i hele fylket.

Russen på Bodin videregående skole i Bodø setter stor pris på at de får reise gratis med buss fram til 17 mai.

– Så kjempebra! Da sparer vi penger, sier russen som er samstemte om at taxi er rådyrt.

Tryggere hjemreise

Årets russefeiring har vært preget av en voldtektssak på Tryvann i Oslo i helga, og en voldtekt i Førde tirsdag. Russen i Nordland tror at gratis kollektivtrafikk kan gjøre kveldene tryggere.

– Dette kan gjøre at vi faktisk begynner å bruke kollektivtilbudet mer. Det er tryggere enn å sitte på andre eller å bli i byen og sove på gata. Å gå hjem føles ikke trygt, sierJulie Margrete Wika.

– Kan redusere fyllekjøring

Bruk av «vennekjøring» er utbredt blant russen, noe som ikke alltid er like trygt, mener de.

– Dette er veldig positivt. Vi slipper å sitte på fulle sjåfører for å komme oss raskt hjem, sier Daniel Stene-Sørensen.

I tillegg peker russen på at man selv slipper å vurdere om man skal ta egen bil hjem fra byen.

– Hvis man har bilen stående i byen, blir mange gjerne fristet til å kjøre hjem selv, sier Meisler.

Håper det hjelper

Nordland fylkeskommune tok over all busstrafikk i fylket fra 1. januar, og ønsker at dette skal være et trafikksikkerhetstiltak og markesføring for kollektivtrafikken.

– Det er mange måter å skape holdninger til bruk av buss, og dette tilbudet tror jeg er viktig for akkurat det. Vi ser at det er flere arrangementer, og at folk trenger transport når det er både sent og kaldt, sier fylkesråd for samferdsel, May Valle.

Hvor mange skattekroner dette koster fylket har hun ennå ikke oversikt over.

– Dette blir inntektstap som registreres på hver buss. Vi får deretter et kostnadsoverslag, sier Valle som tror ungdommene vil bruke mer buss etter dette.

Etterlyser flere busser

Men en av Rana kommunes russepresidenter, Maia Moe, etterlyser også at det settes opp flere busser i helgene.

– Det er dumt for vårt område at det ikke settes opp ekstra buss, for her er det umulig å komme seg hjem fra byen i helgene.

Hun oppfordrer fylkesråden til å tenke på flere av dem som bor utenfor byene.

– Vi setter ikke opp ekstra busser for dette, men håper mange får bruk for tilbudet som det er, sier fylkesråd May Valle.