NRK Meny

Godtar Hurtigrutekutt

Landsdelsutvalget for Hurtigruten synes det er greit av selskapet tar et skip ut av drift.

Hurtigruta legger til kai
Foto: NRK

Artikkelen er flere år gammel.

I dag har Landsdelsutvalget for Nord-Norge sitt hurtigruteutvalg sittet i møte for å diskutere den anstrengte situasjonen i selskapet.

I går varslet Hurtigruten at de tar to skip ut av drift fra november, slik at det ikke lenger blir daglige anløp slik avtalen med staten krever.

Truer staten med brudd

- Ikke en krigserklæring

- Kan legge et skip ved kai

Landsdelsutvalget aksepterer at Hurtigruten tar ut skip av trafikk for å redde selskapet, men mener kun et skip kan legges ved kai.

- Situasjonen er så alvorlig at man må bidra på alle hold. Da må vi både se på seilingsmønster og ved å stille krav om mer penger fra staten, sier leder av utvalget for Hurtigruten, Geir-Ketil Hansen.

Med et skip ute, vil være ellevte dag være hurtigrutefri.

Han er også bekymret for den store rentebærende gjelden på 4,1 milliard kroner.

- En måte er at staten går inn som eier, via en emisjon, mener Hansen.

- Politikerne må på banen

Gisle Solvoll

Gisle Solvoll

Foto: NRK

Forskningsleder Gisle Solvoll ved Høgskolen i Bodø har nylig skrevet et rapport om hvordan selskapet kan komme i balanse. Den viste at selskapet trenger dobbelt så mye støtte årlig, altså over en halv milliard kroner, for å kunne opprettholde dagens seilingsmønster med 34 havneanløp.

- Trenger rask hjelp

Fristen Hurtigruten har satt for å oppnå en forbedret avtale med staten går ut om 20 dager. I mellomtiden kan de som vurderer å kjøpe fergene, bussene og hurtigbåtene sitte å vente til prisen blir enda lavere.

- Det må en politisk løsning til. På kort sikt må det mer penger til, mens selskapet på lang sikt må ta ansvar ved å stramme seg opp. Det kan de eksempelvis ved å selge kollektivdelen og konsentrere seg om hurtigrutedriften slik at de gjør den best mulig, sier Solvoll til NRK.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.