Hopp til innhold

Godt føre i fjellet til vinterferien

Det blir fint skiføre i fjellene i Nordland i vinterferien, men været kan legge en demper på turgleden.

Cunojavrehyttene med Sverige og Abiskodalen i bakgrunnen

Cunojavrehyttene med Sverige og Abiskodalen i bakgrunnen

Foto: Trond Baadstø / Statskog

Vinterferien nærmer seg og mange planlegger å ta en tur ut på fjellet. I år er det mye snø i fjellene, og snøskredfaren kan være høy. Likevel kan være legge en demper på turlysten.

Mye snø

I forkant av vinterferien kommer Statskog Fjelltjenesten med en is-og snømelding om forholdene i fjellet. Tore Veisetaune fra Statskog Fjelltjenesten forteller at det er mye snø i fjellene for tiden.

– Felles for Nordland og Troms den siste tiden er at det har vært mye vær fra nord og nordvest. Mye snø er kommet, og det har lagt seg opp store skavler i lesidene. Under snølaget er det et islag flere steder. Disse forholdene i kombinasjon med mildværet som nå har kommet gjør at snøskredfaren vil være høy, sier han.

Han anbefaler nå skikjørere å holde seg unna de bratteste områdene.

– Vi anbefaler skikjørere å unngå svært bratt terreng, samt holde god avstand til bratte fjellsider, inntil forholdene stabiliserer seg.

Frivillige klar for vinterferie

Se hvordan de frivillige letemannskapene trener for å finne mennesker som er tatt av snøskred.

Hjelpekorpsene har økt beredskapen i forbindelse med vinterferieutfarten og varsel om betydelig skredfare flere steder i Nordland

Trygg is på vatn i fjellene

Forholdene i fjellet varierer mye over hele fylket. I skogdalene kan det befinne seg mye snø, mens på vindutsatte områder kan mye være blåst bort.

Fjelltjenesten melder at det er god is på alle uregulerte fjellvann i Nordland. Også de fleste vann som ligger lavt er trygge. Likevel vil det danne seg overvann på isen i lavlandet på grunn av mildvær.

Fra Fiplingdalen i Grane kommune

Fra Fiplingdalen i Grane kommune.

Foto: L. Lorentzen / Statskog

Dårlig vær kan skremme bort skikjørere

Selv om det er mye snø, er det ikke bare enkelt å være skikjører for tiden. I Sverige sliter alpinbakkene i Hemavan med ekstrem ising på heisene.

Men om føret i fjellet er bra, kan det hende at værmeldingen vil skremme folk bort fra høyere strøk.

Det ligger et lavtrykk ved Lofoten, som gjør at det kan blåse opp til sterk kuling langs kysten av Nordland. I tillegg blir det bygevær både lørdag og søndag, forteller yr.no. Til tross for den skuffende værmeldingen oppfordrer Veisetaune folk om å ta turen i fjellet.

– Vi oppfordrer folk til å komme seg ut i fjellet, enten for å benytte seg av sesongens siste jaktdager eller for å prøve fiskelykken. Det er generelt bra med rype, og sola har begynt å varme, sier han.