Normal

Gode råd til deg som skal ut på glatta

Glatt føre skaper utfordringer for mange bilister denne uka. Nestlederen i NAF Bodø, Knut Jensen, har følgende tips til deg som skal ut på veiene i dagene som kommer.

Berging av vogntog

E6 ved Ømmervatnet i Vefsn var tidligere i dag stengt som følge av berging av en brøytebil som veltet på E6. Noen timer senere er E6 på ny stengt, denne gangen i nabokommunen Hemnes.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Denne uka har startet med væromslag og glatte veier på Helgeland. Så glatt at Statens vegvesen i går oppfordret folk å holde seg hjemme, etter å ha fått meldinger om at flere bilister hadde sklidd rett av veien.

Også tirsdag kveld skaper underkjølt regn utfordrende forhold mellom Mosjøen og Mo i Rana, forteller trafikkoperatør Christer Berntsen hos Statens vegvesen.

– Det er glatt på Sør-Helgeland. E6 var tidligere sperret ved Troneset i Hemnes, nord for Korgen. Der hadde et vogntog sakset, sa Berntsen like før 19.30.

NRK har vært ute på kjøretur med nestleder Knut Jensen i NAF Bodø, som har følgende tips til deg som skal ut på glatta i dagene som kommer:

1. Prøv bremsene

Knut Jensen i NAF Bodø

Knut Jensen i NAF Bodø ber folk ta det med ro nå når føret er så glatt.

Foto: Katrine Bragstad / NRK

Test føret med et lite trykk på bremsen med passe (jevne) mellomrom. Husk at føret varierer fort. Sjekk speilet først, og forsikre deg om at du ikke har biler like bak deg.

Å teste bremsene på denne måten tjener to formål. Først og fremst at man får sjekket bremseeffekten og at bremsene fungerer som de skal. I tillegg får man en følelse av hvor glatt det egentlig er.

– Det er veldig viktig at du vet at du har bremseeffekt nok når du nærmer deg et kryss, slik at du har mulighet til å stanse for trafikken, sier Jensen.

2. Ikke overvurder veigrepet

Den vanligste feilen vi gjør når føret er vanskelig, er at vi overvurderer veigrepet, slik at bilen sklir 10 meter lengre enn det vi på forhånd hadde tenkt og beregnet.

– Det kan fort bli dyrt. Vit at du har gode dekk, og husk at det spesielt glatt i alt av småveier om dagen, sier Jensen.

3. Husk at føret kan endre seg over natta

Vær oppmerksom på nattefrosten, og at det kan være et helt annet føre på morgenen enn det kanskje var på kvelden da du satte fra deg bilen.

– Vurder føret, og se at det er trygt å kjøre. Isen kan komme når du minst venter det. Det kan se ut som asfalt, men være utrolig glatt likevel.

Foruten disse tre tipsene, gjelder det som ellers å være våken og opplagt når man er ute og kjører.

– Vær en mønstertrafikant. Det går an av og til, avslutter nestlederen i NAF.