NRK Meny
Normal

Gode håndvaskrutiner kan minke sykdom i barnehagen

De som jobber i barnehager er iblant de yrkesgruppene som har høyest sykefravær i landet. Smittevernlege i Bodø, Kai Brynjar Hagen mener at man kan endre dette ved hjelp av gode rutiner.

Håndhygiene

Ronja og Saga vasker hendene godt før de skal sette seg ved bordet. Her viser de NRK hvordan det gjøres.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

I Hunstad Øst barnehage i Bodø, var sykefraværet blant de ansatte på 1,6 prosent i fjor, noe som står i sterk kontrast til andre kommunale barnehager, som ligger på 12,5 prosent.

Kai Brynjar Hagen mener at flere barnehager kan få til det samme som Hunstad Øst, ved å vektlegge bedre hygiene og forhindre stress.

– Det er mye som kan gjøres for å begrense smittefaren. Det ene er stressfaktoren som påvirker barnet, og det andre er hvilke krav man innarbeider til for eksempel

Smittevernlege Kai Brynjar Hagen

Smittevernlege i Bodø, Kai Brynjar Hagen.

Foto: Ola Helness / NRK

håndhygiene, noe vi mener er en viktig faktor.

Vaskeregel

– Vi må få bort bakteriene, sier Ronja når hun og venninnen, Saga, står og vasker hendene i barnehagen.

På Hunstad Øst barnehage har de en regel om at de må vaske hendene godt før de setter seg ved bordet. Barna har blitt lært opp til hvordan de skal opprettholde en god håndhygiene ved hjelp av noen få teknikker. Og de kan Saga og Ronja alt om.

– Først må man bruke såpe, så gnur mann sånn her og sånn her, så vasker mann, sier de mens de vise hvordan det skal gjøres.

– Hvorfor er det så viktig å vaske hendene?

– Fordi man kan bli syk av bakteriene. Når man er syk kan man spy, hoste, få vondt i øret og bli tett i nesen, sier Saga.

48 timers regel

Smittevernlegen i Bodø mener flere av problemene med sykefravær kunne vært unngått, ved at foreldre holder barn som har vært syke hjemme.

– Det blir vanskelig å overholde den regelen om at det skal gå 48 symptomfrie timer før barnet kommer tilbake i barnehagen. I hvert fall når det gjelder magetarmssykdom. Om man unngår denne regelen, så kan det bety at smitten sprer seg i barnehagen.

Hagen sier at de har hatt problemer med at foreldre ikke har fulgt 48 timers regelen.

– Vi har vært nødt til å stenge barnehagen og vaske alt. Så kunne ingen komme tilbake før de hadde vært symptomfri i minst to dager.

vaskerutiner

Ronja (t.v.) og Saga (t.h.) synes det er gøy å vise hvordan vaskerutinene er på Hunstad Øst barnehage.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Tips fra barna

Saga og Ronja har flere tips i ermet for å forhindre smittefaren i barnehagesektoren.

– Om man blir syk, så skal du være hjemme og slappe av, sier Saga.

– Man må vaske hendene, og når jeg blir syk, bruker jeg å ligge i senga og få godteri, sier Ronja.