Hopp til innhold

Bedrifter i Nordland får skryt fra sommerpatruljen

På tre dager i Nordland har LOs sommerpatrulje gjennomført 96 arbeiderplassbesøk for å sjekke arbeidskontrakter til ungdom i sommerjobb. Så langt har man bare funnet 11 brudd.

LOs sommerpatrulje på besøk hos Nidar

Arbeidsminister, Hanne Bjurstrøm, var med LOs sommerpatrulje på besøk til Nidar sine fabrikker i Trondheim.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

– I Nordland har det gått veldig bra. Vi har vært på 96 arbeidsplassbesøk, og har bare elleve små brudd sålangt som vi har kunnet ordnet på stedet. Så det er en god start, sier Elin L'Estrange i LOs sommerpatrulje.

LOs sommerpatrulje gjennomføres hvert år for å sørge at unge arbeidstakere skal få et positivt møte med arbeidslivet. Som oftest møter ungdommer jobblivet for første gang gjennom sommerjobb. Derfor drar LO rundt om i landet for å sjekke at arbeidesgiverne gir sine ansatte rette kontrakter og rett lønn.

– Det er viktig at ungdommene får lære om sine rettigheter i arbeidslivet. Derfor er det viktig for oss å sjekke arbeiderplassene, og at de gir ungdommene det de har krav på, sier L'Estrange.

Positiv effekt

Sommerpatruljen startet opp for 27 år siden. L'estrange mener jobben de gjør har funket bra de siste årene.

– Vi tror sommerpatruljen hjelper. Da vi startet opp var det 50 prosent av arbeiderplassene som manglet arbeidskontrakt. I fjor var vi nede i ti prosent, og vi håper jo at det blir enda mindre i år. Så vi tror jo at vi hjelper til at arbeidplassene blir bedre, sier hun.

Planen er å besøke så mange steder i fylket som mulig i løpet av sommeren. Så langt har ihvertfall arbeidgiverne i Nordland gitt et positivt inntrykk.

– Nordland er jo et stort fylke, så det er vanskelig å besøke alle stedene. Men Nordland har fått en veldig fin start. Onsdag besøkte vi 35 arbeiderplasser, og alle hadde riktige arbeiderkontrakter til sine sommerhjelper, så Nordland gjør mye bra.

Travel telefonlinje

Elin påpeker at sommerpatruljen ikke er ute for å ta noen som helst. De vil bare sjekke at alt er på stell i bedriftene.

– Målet med sommerpatruljen er ikke for å ta arbeiderplasser. Det skal være en god stemning rundt besøkene. Men det er jo klart at finner vi grove brudd, tar vi jo tak i det.

L'Estrange sitter selv på sentralbordet i Oslo, og telefonen ringer jevnlig fra mennesker som ønsker tips og råd angående sommerjobb.

– Det er mange som ringer inn til oss. Både ungdommer, foreldre og besteforeldre ringer for å sjekke hva man skal tjene. Vi får også mange telefoner fra arbeidsgiverne selv som ringer til oss for å sjekke hva sommerhjelpene skal tjene og hva de har krav på, sier hun.

Vil stoppe solvaktene

Det største problemet sommerpatruljen har møtt sålangt, er tips om såkalte solvakter.

– Det betyr at man bare jobber når det er sol. For eksempel på en uterestaurant. Dette er ikke lov. Alle arbeidstakere skal ha beskjed om når de skal jobbe, og dette er et problem som vi jobber mye med, avslutter Elin L'Estrange.