NRK Meny
Normal

Glomfjord-problemer ga milliardtap

Problemer med utbyggingen av en av fabrikkene i Glomfjord førte til at REC måtte skrive ned verdien av selskapet med nesten en milliard kroner.

REC, solcellefabrikk Glomfjord

GÅR FOR FULLT: Solcelle-industrien i Glomfjord industripark går for fullt.

Foto: Knut Haarvik / NRK

I dag leverte REC et resultat for fjerde kvartal som skremte investorene. Aksjekursen stupte onsdag formiddag med over 22 prosent til det aller laveste nivået noen gang.

Lokale leverer dårlig

Ansvarlig for kontakten med investorene i REC, Mikkel Tørud, forteller at problemene i Glomfjord kom da en fabrikk for wafer-produksjon skulle utvides. REC støtte på problemer både knyttet til det såkalte mono-området (høy virkningsgrad på waferne), og hos de lokale leverandørene.

– Det er alvorlig at et anlegg skrives ned i verdi med nesten en milliard kroner før det starter produksjonen, og i Glomfjord må det jobbes hardt for å ivareta konkurranseevnen framover, sier Tørud.

REC har også liten sans for den jobben de lokale underleverandørene har gjort i forbindelse med utvidelsen av fabrikken.

– Også de må jobbe hardt for å få opp konkurranseevnen, sier han.

Håper på USA og Singapore

REC sliter både som selskap, og i forhold til investorene. På kvartalspresentasjonen i dag sa toppsjef Ole Enger at starten på dette året, de to første kvartalene, blir tøffe, og selskapet fokuserte sterkt på at 2011 vil bli et år der den sterke investeringsveksten fram til nå skal begynne å betale seg.

– Da tenker vi først og fremst på de nye fabrikkene i Singapore og USA, og mindre på Glomfjord-fabrikken, sier Tørud.