NRK Meny
Normal

«Ung dame plukket opp fra vannpytt og hjemkjørt»

Ikke alt politiet gjør er alvorlig eller farlig. Enkelte ting er bare morsomt. Vi har funnet noen høydepunkter fra norske politilogger.

Operasjonsleder Egil Pettersen

– Det kan være fristende å legge inn noen morsomme linjer, men man må se an saken det gjelder, sier operasjonsleder Egil Pettersen

Foto: Politiet

17.04.2011 kl. 03:20 BERUSET PERSON, MOSJØEN:
En godt beruset ung dame ble plukket opp fra en vannpytt og hjemkjørt.

Helgeland politidistrikt

I løpet av året er det flere mindre hendelser som er meldt til politiet, men som vi ikke har skrevet om.

Journalister bruker ofte politiet som kilder til sine saker, og finkjemmer politiloggen etter store hendelser, men de små kan være like gode. Her er siden av politiet du ikke ser til vanlig.

 • Les det beste fra politiloggene nederst

– Skjer utrolig mye rart

Politiets trivielle hverdag med banale hendelser er ikke akkurat det mest dramatiske en politimann kan oppleve, men likevel en del av hverdagen.

– Det kan være fristende å legge inn noen morsomme linjer, men man må se an saken det gjelder. Det er utrolige mye rart som skjer, og man lurer på hva folk tenker på iblant, sier Egil Pettersen, operasjonsleder ved Helgeland politidistrikt.

16.07.2011 kl. 19:42 Narvik: Politiet fikk melding om en overstadig eldre mann som befant seg på bussterminalen. Mannen opplyste til patruljen i hvilken gate han bodde i. Patruljen kjørte mannen ”hjem”. Den berusede mannen kjente seg ikke igjen. Det viste seg at han bodde på oppgitt adresse, men det var i Tromsø. Mannen ble innlosjert på et hotell i byen.

Midtre Hålogaland politidistrikt

Mye fyll

01.07.2011 kl. 18:50 KAKADUE, SVOLVÆR
Politiet har tatt vare på og satt i ”bur” en Kakadue som ble funnet på torvet i Svolvær, ingen eier har ennå meld seg. Fuglen er ca. 25 cm lang, grå og hvit med toppfjær oppe på hodet.

Midtre Hålogaland politidistrikt

Meldinger om dyr, uheldige hendelser, fyll og fanteri er gjengangere i politiloggen. Et dykk i politiets loggarkiv viser flere rare hendelser.

– Vi får mange meldinger i helgene, men det er sånn det er. Vi må ofte hente høyrøstede folk med alkohol innabords, noen blir kjørt hjem, sier Pettersen.

Under nyhetstørke hender det at vi også skriver om politiets dyrefunn. Slik som da politiet fant en Kakadue som viste seg å være Parakitt.

Politipoesi

Politiet bruker ofte en del spesielle formuleringer som: «påtruffet» og «bopel». Det er ikke tilfeldig.

– Vi lærer på politihøgskolen hvordan vi skal formulere oss, men alle skriver ut fra sine egne premisser, forteller operasjonslederen.

– Hva er det rareste du har skrevet i loggen?

– Vi fikk inn ei papegøye for ei ukes tid siden, det er uvanlig at folk finner dette ute. Rana Blad kom jo inn og tok bilder, og vi måtte sette papegøyen i bur. Når fotografen skulle ta bilde, beit fuglen politimannen som holdt den opp.

Samfunnsnyttig

Kakadue buret inne på Svolvær politistasjon

Denne kakadua ble buret inne på Svolvær politistasjon.

Foto: Politiet

Selv om vi i denne saken har funnet frem de artige innleggene i politiloggene, har loggene først og fremst en mer alvorlig og samfunnsnyttig funksjon.

På Helgeland har de lagt ut offentlig logg i fem år, i tillegg til at du bruker Facebook aktivt for å komme i kontakt med publikum.

– Vi gjør det for å lette hverdagen vår, spesielt overfor journalister. Den oppdateres fire ganger i døgnet, og det får vi gode tilbakemeldinger på. Det er på et språk alle kan lese, og forstå. Det skal ikke være fremmedord i loggen.

– Har dere løst saker etter tips fra publikum ved hjelp av loggen?

– Vi får tilbakemeldinger ofte, og det er mange som er inne i medieloggen vår. Folk er observante, og raske til å komme med informasjon. Vi meldte blant annet om en savnet hund på Saltfjellet. Etter hvert plukket avisene opp saken, og mange ringte inn observasjoner og tips.

10.07.2011 kl. 01:13 Ballstad: En noe flau og fortvilet ung mann i slutten av tenårene kontaktet politiets operasjonssentral i Harstad. Han hadde tatt seg inn i det ulåste ”arrestrommet” på en politibil, maje, som stod parkert på Ballstad. Han klarte ikke å komme seg ut ved egen hjelp, og ”den frivillige arrestanten” ønsket bistand til å bli ”løslatt”.

Midtre Hålogaland politidistrikt

Andre politilogginnlegg:

 • 08.07.2010 kl. 09:33 UNDULAT, LEIRFJORD: I dag tidlig ble det observert en Undulat i Ulvang, Leirfjord. Da den skulle hentes inn, fløy den. (Ifølge politiet etterforsker de ikke saken videre.)
 • 03.09.2011 kl. 16:45 STJÅLET SØPPELKASSE, SANDNESSJØEN: I løpet av natta er en søppelkasse stjålet i Åsgata. Tyvene glemte innholdet.
 • 01.07.2011 kl. 18:50 KAKADUE, SVOLVÆR: Politiet har tatt vare på og satt i ”bur” en Kakadue som ble funnet på torvet i Svolvær, ingen eier har ennå meld seg. Fuglen er ca. 25 cm lang, grå og hvit med toppfjær oppe på hodet.
 • 03.07.2011 kl. 10:00 ANG. HITTET FUGL, SVOLVÆR: Da politiet skulle overlate det som tidligere er beskrevet som en Kakadue til dyrebutikken i Svolvær ble det konstatert at fuglen er en Parakitt. Eventuell eier kan henvende seg til dyrebutikken.
 • 18.01.2011 kl. 16:31 PÅKJØRT ELG, EVENSKJER: En bilist meldte at en elg så vidt kom borti bilens speil ved Elvemokrysset. Elgen sprang fra stedet.
 • Troms politidistrikt 31.07.2011 04:25: En full og gal dame forsøkte å komme seg om bord i en båt der det var fest. Ingen ledige patruljer.
 • Troms politidistrikt 31.07.2011 04:55: Ei ung jente ble satt i marsj etter å ha ligget og sovet på fortauet utenfor Vinmonopolet i Tromsø sentrum.
 • 23.04.2011 kl. 04:11 TRØTT PERSON, MO I RANA: Politiet fikk vekket en person som hadde lagt seg for å sove i buss-skuret på Langmoheia.
 • 30.04.2011 kl. 22:41 ORDENSFORSTYRRELSE - MOSJØEN: ”Sliten russ”, meget beruset fikk overnatte i politiets arrest og løslatt etter å ha sovet ut rus(s)en.
 • 08.08.2011 kl. 03:06 BERUSET PERSON, MO I RANA: Melding om at en mann lå og sov i ei gate. Han ble vekket opp og gikk hjem.
 • 16.01.2011 kl. 01:45 BERUSET MANN, MOSJØEN: En ”sliten” mann i førtiårene kjørt hjem fra byen.
 • 25.07.2011 kl. 03:31, NARVIK SENTRUM: Politiet fikk melding om en beruset kvinne som ringte på til flere leiligheter i blokka. Politiet måtte hjelpe kvinnen inn i egen leilighet, via et åpent vindu.
 • 16.07.2011 kl. 22:40 BERUSET PERSON I DROSJE - MOSJØEN: Drosjesjåfør møtte på politivakta ønsket bistand slik at han fikk oppgjør fra en beruset dame. Vedkommende hadde vært uheldig og forlatt mageinnholdet inne i drosjen. Damen i 20 årene gjorde opp på stedet og gikk deretter hjem.
 • 31.07.2011 kl. 01:30, Tromsø: En 21 år gammel marinegast ble levert tilbake på skipet sitt etter å ha laget kvalme utenfor et utested i Tromsø sentrum.
 • 19.11.2010 kl. 02:12 BERUSET PERSON – MO I RANA: Mann i 50 årene kjørt hjem til bopel. Vedkommende hadde drukket for mye ”Møllers tran”
 • 31.07.2011 kl. 01:40 Tromsø: En person ble brakt inn fra Nansen plass da han lå og sov over en murkant. Han fikk tilbringe resten av natta på en myk madrass.

Har du andre eksempler på gode politihistorier?