NRK Meny
Normal

Glemte å spørre elevene - skolenedleggelse ble stoppet

Elevene ble ikke hørt da politikerne bestemte seg for å legge ned skolen deres. Nå har fylkesmannen opphevet vedtaket politikerne gjorde i sommer. Det gleder elevene.

Elever jubler over at skolenedleggelse blir stoppet

Elevene ved Mo ungdomskole fikk i sommer beskjed om at skolen deres skulle legges ned. Politikerne ville bygge helt ny storskole på Gruben, og flytte elevene dit. De er glad for at fylkesmannen utsetter vedtaket.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Dritbra! Vi slipper å gå på Gruben, jubler elevene på Mo ungdomsskole.

De er glad for at forslaget nå er satt på vent. Skolen har i dag rundt 280 elever, og ligger i sentrum av Mo i Rana. Men i sommer bestemte politikerne seg for å legge ned den gamle skolen fra 1952. De vil heller bygge en helt ny gigantskole på Gruben, som ligger 3 kilometer lenger øst i den lille byen. Men før politikerne fattet vedtaket hadde de glemt et par ting.

Glemte å spørre elevene og foreldre

I går sendte ordføreren i kommunen ut et brev signert av fylkesmann Hill Martha Solberg. Hun har opphevet vedtaket om skolenedleggelsen, fordi foreldre og elever ikke er blitt hørt.

Espen Haaland fra Rana Høyre forteller at kritikken går ut på at de har undersøkt en rekke alternativ for hvordan skolene i Rana kunne organiseres, mens Mo ungdomsskole og Gruben ungdomsskole har vært et lite underpunkt i utredningen, og det har ikke vært anbefalt for noen. Det er heller ikke lagt ut på høring som et konkret forslag.

– Og så holder de det tett inntil brystet til forslaget kommer til formannskapet, hvor de da bestemmer seg for å gå for det vedtaket uten at foreldre, elever og andre har blitt hørt på på et tilstrekkelig vis, sier Haaland.

Skal vurdere saken på nytt

Ordfører Geir Waage i Rana kommune sier at kommunestyret gjorde i forrige uke en bestilling til rådmannen og ba om at alle alternativene i skolestruktursaken skulle gjennomgås på nytt for at vi skal få nytt tallgrunnlag.

– Svaret fra fylkesmannen tar jeg til etterretning, sier ordføreren.

Saken vil vurderes på nytt og ordføreren mener det bør stå klart en beslutning i desember.

Geir Waage

Ordfører Geir Waage (Ap) sier de tar svaret fra fylkesmannen til etteretning. De vil vurdere saken på nytt.

Foto: Ola Helness