Hopp til innhold

– De ville ikke vise at det var same i oss

Et 100 år gammelt fotografi av et gammelt ektepar – sittende på en steintrapp – pryder det nye Stormen bibliotek i Bodø. Men fottøyet til mannen er skrapet bort.

Skrapa kommager

Ikke alle legger merke til det spesielle med fotografiet som henger i det nye Stormen bibliotek i Bodø.

Foto: THEIRREY BAL

– Bildet gjorde et voldsomt inntrykk på meg da jeg så det første gang. Klær og sko forteller mye om hvem vi er. Komager er et samisk fottøy. Her er det noen etterkommere som ikke ønsket å vise sin slekt som de var fullt ut, sier kunstner Anne Katrine Dolven.

Kunstneren Anne Katrine Dolven på tur i storm – på Kvalnes i Vestvågøy.

Kunstneren Anne Katrine Dolven har laget kunsten i Stormen.

Foto: Dolven studio

For to år siden vant hun den internasjonale konkurransen om å lage kunsten i Stormen, Bodøs nye litteratur- og konserthus. Et av verkene er det gamle fotografiet, som er forstørret opp i et gedigent format.

– Det er et hyggelig eldre ektepar, men det er noe rart med bildet. Ser du nøye på det oppdager man at fottøyet til mannen er skrapet bort. Derfor har verket fått navnet Skrapa komager, forteller hun.

Fant bildet i et gammelt album

Det var Bodø-fotografen Rune Johansen, som viste fotografiet til Dolven.

– Bildet viser min tippoldemor og tippoldefar som sitter på en steintrapp i Beiarn kommune. Fotografiet har vært på reise i mange år, men da jeg kom over det, tok jeg vare på det.

Rune Johansen

Fotograf Rune Johansen fant bildet i et gammelt familiealbum.

Foto: MOEN,JØRN H. / Dagbladet

Johansen er kjent for sine særegne fotografier av hverdagsliv i Norge. Bildet av tippoldeforeldrene fant han i et gammelt album.

– Det er et familiemedlem som har skrapa bort komagene. Det er antakelig gjort for ikke å vise at det var same i oss, men det er det jo. Det var nok ikke vondt ment.

Johansen tror bildet er tatt på begynnelsen av 1900-tallet. Sjøl ble han ikke klar over at han hadde samiske røtter før han ble voksen.

– Som fotograf vil jeg si at det et fint bilde, men når du får historien bak gir det en annen dybde. Det forteller mye om Nord-Norge og bakgrunnen vår. Vi skal liksom ikke vise alt her og spesielt ikke dette med at vi har same i blodet. Derfor er det et heftig bilde, utdyper han.

Arkiv i Nordland

Skrapa kommager

Gjenskinn av bildet Skrapa kommager ut mot Bodø havn.

Foto: THEIRREY BAL

Hos Arkiv i Nordland blir eldre fotografier journalført og arkivert. Rådgiver Aasta Karlsen sier bildet ser ut til å være tatt av en bygdefotograf.

– På dette bildet ser vi at bygningsskikk, klesdrakt og posering er helt annerledes fra vår tid. Mannens fottøy er blitt omhyggelig fjernet fra bildet. Hans hjemmesydde komager var det eneste på bildet som kunne avsløre at han var av samisk opphav. Sannsynligvis hadde han ikke andre sko å bytte til, slik at bildet er blitt ordnet i etterkant.

Karlsen sier at bildet viser at vi noe felles med våre forfedre. Også de ønsket å vise sin mest fordelaktige side på portrettbildet.

– Når vi tar portretter i dag sørger vi også for å vise oss fra vår beste side. Når bildet tas poserer vi smilende for å ta oss godt ut. Hvis vi ikke er fornøyd med på bildet ordner vi det digitalt etterpå. De fleste har i dag mulighet til å etterbehandle bilder digitalt, uten profesjonell hjelp og vi retusjerer, forstørrer og forminsker for å fremstå mest mulig fordelaktig.

Mange reaksjoner

Anne Katrine Dolven mener bildet passer godt inn på det nye biblioteket i Bodø.

– Biblioteket skal ta vare på historien vår. Bildet sier noe om den sterke fornorskingsprosessen som samene opplevde i Nord-Norge. Mange bærer fortsatt det med seg i dag.

At bildet gjør inntrykk, fikk Dolven oppleve allerede på avdukingsdagen.

– Flere har takket meg for bildet. Det har jeg aldri opplevd før. Dette er viktig og det kjennes fint.