NRK Meny
Normal

Gleder seg til å jakte pirater

Tirsdag drar et Orion-fly fra Andøya til Adenbukta utenfor Somalia for å jakte pirater. Løytnant Anders Berge gleder seg.

Video 6d8e3bfa-f1b1-4b76-b5cd-52adcd43dd34.jpg

Skal jakte pirater i Adenbukta

– For oss er dette et meningsfullt oppdrag. Vi gjør dette i nordområdene hver dag, så det blir spennende å operere i en ny del av verden, sier Berge.

Han skal på sitt første skarpe oppdrag i utlandet med Orion-flyet fra 333-skvadronen.

Se intervjuet med Anders Berge øverst i saken!

– Jeg gleder meg

– Dette blir en litt ny setting og jeg gleder meg, sier løytnanten.

– Hvordan er Orion tilpasset denne typen oppdrag?

Flyene er veldig bra tilpasset denne typen oppdrag. Vi kan overvåke et område på størrelse med Norges landflate på cirka åtte timer. Vi er et godt redskap for å få et overflatebilde på relativt kort tid, sier Berge.

Minister ønsket lykke til

Det norske flyet være med å overvåke havområdet der pirater lenge har herjet. Orion-skvadronen på Andøya skal bidra med ett fly og 40 personer i operasjonen.

Forsvarsminister Grete Faremo var i dag på Andøya for å ønske mannskapene lykke til.

– Norge har vært bekymret for de humanitære transportene av mat til folk som lider på Afrikas horn. Dessuten er vi en stor kystfartsnasjon og ønsker å bidra til at skipene kan seile trygt, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Løytnant Anders Berge

Løytnant Anders Berge gleder seg til å jakte pirater utenfor kysten av Somalia.

Foto: NRK

Like stort som Europa

Flyet skal overvåke store havområder før piratvirksomhet og bidra med informasjon til militære skip som befinner seg i området.

Arealet som skal overvåkes er like stort som hele Europa og Orions store rekkevidde gjør det velegnet for dette oppdraget.

– Jeg føler at dette er riktig. Vi deltar sammen med våre allierte. Dette er en stafett vi har deltatt i før og som vi skal delta i nå, sier Faremo.

Franskmann drept i piratangrep

Adenbukta har lenge vært herjet av pirater.

Torsdag ble en 55 år gammel franskmann ble drept da pirater angrep en yacht.

Christian Colombo, som var yachtens skipper, ble drept i piratangrepet, og liket ble kastet over bord. Dette ble mannens familie orientert om natt til søndag, ifølge en kilde som står familien nær.

Mannens kone Evelyne Colombo ble bortført av piratene, men er nå i sikkerhet.

Vil opprettholde beredskapen i Norge

Forsvarsministeren lover at overvåkning og beredskap langs norskekysten ikke vil bli påvirket som en følge av operasjonen.

– Vi vil fortsatt kunne opprettholde beredskapen her hjemme. Det har vært viktig for oss, sier hun.