Glatter ut rynkene hos tannlegen: – Folk ønsker å bruke penger på seg selv

Stadig flere tannleger tilbyr fyldigere lepper og fjerning av rynker til sine pasienter. – Det blir like tilgjengelig som varene på matbutikken, mener en ekspert.

Tannlegen setter botox mot kjevesmerter

Spesialist i oralkirurgi, Tor-Eirik Holt setter ei sprøyte med Botox på en pasient som plages av anspenthet og smerter i kjevemuskulaturen. Men han tilbyr også pasientene behandling for å glatte ut rynker og forstørre leppene.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Du kan bruke Botox både mot kjevesmerter, tanngnissing og hodesmerter. Rent medisinsk ser jeg at bruken har tilført faget mye. Pasienter som i årevis har vært plaget med smerter, slitasje og ubehag i kjeven har fått hjelp, sier Holt.

På klinikken Tannlege1 i Bodø setter spesialist i oralkirurgi, Tor-Eirik Holt ei sprøyte med Botox på en pasient som plages av anspenthet og smerter i kjevemuskulaturen.

Men man trenger ikke å ha et tannhelseproblem for å få satt ei slik sprøyte hos Holt. Han tilbyr også pasientene behandling for å glatte ut rynker og forstørre leppene.

– Vi har blitt mer «amerikanisert». Folk ønsker å ta vare på sitt ytre, og nå har man også mulighet til å endre på det hos oss. Blant annet for å bli kvitt såkalte sinnarynker, sier oralkirurgen.

– Føler du at du er en del av skjønnhetsindustrien?

– Nei, det føler jeg ikke. Denne behandlingen har også en medisinsk side.

Oralkirurg, Tor-Erik Holt

– Vi har blitt mer amerikanisert, sier oralkirurg, Tor-Eirik Holt.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Som å gå i butikken

At også tannleger setter Botox, avspeiler hvor vanlig slike inngrep har blitt, mener førsteamanuensis i helsepsykologi, Ingela Lundin Kvalem.

Ingela Lundin Kvalem

Ingela Lundin Kvalem.

Foto: UiO

– Terskelen for å gjøre slike inngrep senkes ytterligere når sprøytene blir mer tilgjengelig, som hos tannlegen. Det blir som å gå på butikken, sier Kvalem.

Den vanligste gruppen som endrer på utseende med kirurgi eller injeksjoner er kvinner mellom 35 og 65 år, som tilsvarer rundt 70 prosent.

– Nå er det ikke så farlig å innrømme at man har tatt kosmetisk kirurgi. Mange får ideen til å gjøre det fra andre de kjenner.

Omstridt blant tannlegene

Ifølge Tannlegeforeningen tilbyr flere tannleger Botox og såkalte «fillere» for å glatte ut rynker og forstørre leppene. Men denne praksisen er omstridt i fagmiljøet.

– Flere mener at rynker ikke er noe vi tannleger bør behandle, sier leder i Nordland tannlegeforening, Mette Helen Johansen.

Helen Johansen

Tannlege Mette Helen Johansen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Det er veldig delte meninger, og de fleste tannleger er negative til at dette er noe vi skal holde på med. Vi liker å tenke på oss selve som en yrkesgruppe med høy integritet, som setter helse framfor utseende, sier Johansen.

– Folk vil bruke penger på seg selv

Nordmenn bruker totalt ni milliarder kroner på utseende i løpet av ett år, som er 30 prosent mer enn i 2007. Hos Tor-Eirik Holt koster en behandling fra rundt 3000 kroner og oppover, og så lenge folk vil ha Botox og «fillere», vil han tilby det.

– Det har bygd seg opp et ønske hos folk om å bruke mer penger på seg selv, sier Holt.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Adrian (27) må vise finger, rope, rekke tunge og lage kysselyder. Helst når det passer ekstremt dårlig.
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.