NRK Meny
Normal

Glatter ut rynkene hos tannlegen: – Folk ønsker å bruke penger på seg selv

Stadig flere tannleger tilbyr fyldigere lepper og fjerning av rynker til sine pasienter. – Det blir like tilgjengelig som varene på matbutikken, mener en ekspert.

Tannlegen setter botox mot kjevesmerter

Spesialist i oralkirurgi, Tor-Eirik Holt setter ei sprøyte med Botox på en pasient som plages av anspenthet og smerter i kjevemuskulaturen. Men han tilbyr også pasientene behandling for å glatte ut rynker og forstørre leppene.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Du kan bruke Botox både mot kjevesmerter, tanngnissing og hodesmerter. Rent medisinsk ser jeg at bruken har tilført faget mye. Pasienter som i årevis har vært plaget med smerter, slitasje og ubehag i kjeven har fått hjelp, sier Holt.

På klinikken Tannlege1 i Bodø setter spesialist i oralkirurgi, Tor-Eirik Holt ei sprøyte med Botox på en pasient som plages av anspenthet og smerter i kjevemuskulaturen.

Men man trenger ikke å ha et tannhelseproblem for å få satt ei slik sprøyte hos Holt. Han tilbyr også pasientene behandling for å glatte ut rynker og forstørre leppene.

– Vi har blitt mer «amerikanisert». Folk ønsker å ta vare på sitt ytre, og nå har man også mulighet til å endre på det hos oss. Blant annet for å bli kvitt såkalte sinnarynker, sier oralkirurgen.

– Føler du at du er en del av skjønnhetsindustrien?

– Nei, det føler jeg ikke. Denne behandlingen har også en medisinsk side.

Oralkirurg, Tor-Erik Holt

– Vi har blitt mer amerikanisert, sier oralkirurg, Tor-Eirik Holt.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Som å gå i butikken

At også tannleger setter Botox, avspeiler hvor vanlig slike inngrep har blitt, mener førsteamanuensis i helsepsykologi, Ingela Lundin Kvalem.

Ingela Lundin Kvalem

Ingela Lundin Kvalem.

Foto: UiO

– Terskelen for å gjøre slike inngrep senkes ytterligere når sprøytene blir mer tilgjengelig, som hos tannlegen. Det blir som å gå på butikken, sier Kvalem.

Den vanligste gruppen som endrer på utseende med kirurgi eller injeksjoner er kvinner mellom 35 og 65 år, som tilsvarer rundt 70 prosent.

– Nå er det ikke så farlig å innrømme at man har tatt kosmetisk kirurgi. Mange får ideen til å gjøre det fra andre de kjenner.

Omstridt blant tannlegene

Ifølge Tannlegeforeningen tilbyr flere tannleger Botox og såkalte «fillere» for å glatte ut rynker og forstørre leppene. Men denne praksisen er omstridt i fagmiljøet.

– Flere mener at rynker ikke er noe vi tannleger bør behandle, sier leder i Nordland tannlegeforening, Mette Helen Johansen.

Helen Johansen

Tannlege Mette Helen Johansen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Det er veldig delte meninger, og de fleste tannleger er negative til at dette er noe vi skal holde på med. Vi liker å tenke på oss selve som en yrkesgruppe med høy integritet, som setter helse framfor utseende, sier Johansen.

– Folk vil bruke penger på seg selv

Nordmenn bruker totalt ni milliarder kroner på utseende i løpet av ett år, som er 30 prosent mer enn i 2007. Hos Tor-Eirik Holt koster en behandling fra rundt 3000 kroner og oppover, og så lenge folk vil ha Botox og «fillere», vil han tilby det.

– Det har bygd seg opp et ønske hos folk om å bruke mer penger på seg selv, sier Holt.