Familien til skredoffer: – Politiet viste dårlig dømmekraft

Familien til 22-åringen som døde i snøskredet i Rundfjell i Narvik er glad for at politiet er anmeldt.

Redningsaksjon etter snøskred i Narvik

OMKOM I SNØSKRED: Letemannskapene fant 22-åringen omkommet fredag sist uke, etter at han ble tatt av skred torsdag ettermiddag. Nå etterforskes politiet av Spesialenheten for politisaker.

Foto: NRK

– På vegne av de pårørende og foreldrene til Ailo Anund Jonsson Eira som omkom i skredulykken på Bjørnfjell er de glade for at profesjonelle letemannskaper har anmeldt politiet for å ha stanset leteaksjonen, sier ordfører Erling Bratsberg i Lavangen til Troms Folkeblad.

Onsdag fortalte NRK at letemannskapene som deltok i søket etter 22 år gamle Ailo Anund Jonsson Eira som omkom i snøskredet i Rundfjell i Narvik forrige uke, har anmeldt politiet.

Anmeldelsen kom etter at letemannskapene torsdag kveld forrige uke ble nektet av Midtre Hålogaland politidistrikt å dra inn i området hvor 22-åringen hadde forsvunnet.

Det var 40 personer fra Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norske redningshunder som stod klar til å dra inn i rasområdet klokka 21.30.

Blant dem var det leger og helsepersonell som har lang erfaring i å berge folk i skred og ved andre ulykker.

– Sviktende grunnlag

Letemannskapene mener politiet på sviktende grunnlag nektet dem å dra inn i rasområdet den kvelden raset gikk.

Vurderingen til mannskapet som hentet ut 22-åringen er at det kunne vært mulig å berget livet hans, dersom de hadde fått dra inn allerede torsdag kveld.

– Da mannen ble funnet omkommet dagen etter, tok det lavinehunden bare to minutter å lokalisere ham. Det betyr at han i beste fall kunne ha blitt funnet i live dersom vi hadde sluppet inn i skredområdet torsdag kveld, sier hundefører Bjørn Einar Helland i Norske Redningshunder.

(artikkelen fortsetter under)

Leteaksjon etter snøskred i Narvik

Fredag morgen slapp letemannskapene inn i området. To minutter etter at lavinehundene ble sluppet inn i området ble 22-åringen funnet.

Foto: NRK

Måtte lete alene

Som en konsekvens av at politiet satte ned foten, måtte familiemedlemmer og venner av Jonsson Eira dra alene i inn området for å lete.

Utstyr fikk de låne av letemannskapene som måtte stå igjen.

Ordfører Bratsberg som uttaler seg på vegne av familien, forteller at familien fullt ut støtter vurderingene til letemannskapene.

– Familien mener politiet har tatt en gal avgjørelse. De reagerer veldig sterkt på at de måtte lete alene. De vurderte forholdene sånn at det var forsvarlig å kjøre inn i området. Det var stjerneklart og helt normalt vær i fjellet den kvelden. At de profesjonelle letemannskapene ikke fikk hjelpe til har preget dem veldig sterkt, sier han til NRK.no.

Ifølge ordføreren bekrefter familien at det var amper stemning da aksjonen ble stanset.

– Når de fikk beskjeden fra politiet opplevde de det som en helt gal beslutning. De følte at politiet allerede torsdag kveld konkluderte med at Ailo var død, uten at noen kunne vite det.

Vil ikke kommentere

NRK var torsdag i kontakt med politiet i Midtre Hålogaland politidistrikt for å få en kommentar fra politimester Elisabeth Kaas.

De vil ikke kommentere saken, annet enn at de henviser til Spesialenheten for politisaker.

Dette er helt vanlig prosedyre når Spesialenheten er inne i saken.

– Vi har fått beskjed om ikke å uttale oss, opplyser operasjonssentralen til NRK.no, uten å ville utdype hvem som har gitt den beskjeden.

Bekrefter anmeldelsen

Men Spesialenheten for Politisaker bekrefter at de har mottatt en anmeldelse.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en anmeldelse på politiet i kjølvannet av leteaksjonen, sier etterforskningsleder Thomas Nordberg i Spesialenheten for politisaker til NRK.no.

Det er etterforskningsavdelingen for Midt-Norge og Nord-Norge i Spesialenheten som etterforsker saken videre.

– Vi har bedt om å få oversendt operasjonslogger, lydlogger og dokumenter fra redningsaksjonen, sier Nordberg.

Vil utgjøre en forskjell

Familien til Jonsson Eira håper denne saken vil bidra til at andre som havner i samme situasjon ikke vil oppleve det samme som dem.

– Det hjelper dem lite eller ingenting å være etterpåklok, men de håper å gjøre en forskjell for andre som havner i samme situasjon, sier ordføreren.