Det har Lundal Nord bevist. Kjøttproduktene til familiebedriften i den lille bygda Breivik i Skjerstad i Nordland er nå så etterspurt at bedriften har vokst seg ut av lokalene.
– Å ja, vi steiker året rundt. Karbonadene er populær, sier Laila Hansen.
Og nå har karbonadene og de andre produktene hos Lundal Nord blitt så populær at bedriften holder på å vokse ut av lokalene sine.
– Vi har for liten kapasitet , slår daglig leder, Jo Edvin Lundal fast.
I dag har Lundal Nord faste leveranser av sine kjøttprodukter fra Ballangen i nord til Mo i Rana i sør. Bedriften med sju ansatte har gjennom flere år vist at det er mulig å lykkes, selv på et lite sted som Breivik.
– Sentralt likevel
– Det går fint an. Om vi ligger litt i utkanten, så er det sentralt i Salten. Vi er like langt fra Bodø, Rognan, Fauske og Meløy. Og er likevel like sentral som Bodø, sier Jo Edvin Lundal.
Lundal Nord er en familiebedrift. Det hele begynte med ekteparet Olav og Torill Lundal, som i 1983 flyttet til Breivik. Olav Lundal kom fra Tysvær i nærheten av Hagesund, med tradisjoner innenfor foredling av kjøttprodukter. Da Olav Lundal flyttet nordover var han en av tre brødre som drev bedriften Brødr. Lundal i Tysvær,
mens hans kone Torill hadde vokst opp på Breivik.
Hadde en visjon
Ekteparet Torill og Olav Lundal hadde en visjon om produksjon og salg av spesielle «hjemmelagede» kjøttprodukter i lokalmarkedet. De hadde ingen markedsanalyse å støtte seg til, men en urokkelig tro på at erfaring og kompetanse ville være avgjørende. Slik etablerte de Lundal Nord A/S i 1983, og bygde sin lille fabrikk i Mølndaløen der daværende Skjerstad kommune hadde stilt tomt til disposisjon.
Breivik var i sin tid en av de største jordbruksbygdene i Skjerstad og har også hatt sin storhetstid som senter for jektefart. I dag er jordbruket sterkt redusert, og bygda har mistet skole, postkontor og nærbutikk. Men nye næringsveier har skapt aktivitet og optimisme, og familien Lundal har bidratt vesentlig til at Breivik i Salten igjen er «satt på kartet».
Tror vil styrke posisjonen
I dag har sønnen Jo Edvin Lundal tatt over driften, som også har hatt hjelp fra sine søsken i å utvide Lundal Nord med nye produkter. Nå pågår en betydelig utvidelse av lokalene, som Jo Edvin Lundal tror vil styrke bedriftens posisjon i markedet.
Selv om Laila Hansen snart er pensjonist, håper hun å kunne fortsette å arbeide ved bedriften.
– Det hadde vært fint å få med seg et år til i nybygget, sier Laila.