Hopp til innhold

Stressede gravide forsøker å sette i gang fødselen før fødeavdelinga sommerstenger

– Jeg begynner å bli desperat. Det er ille å si det, men det er nesten så man ønsker man fikk svangerskapsforgiftning slik at fødselen ble satt i gang, sier høygravide Veronica Reinholdtsen.

Veronica Reinholdtsen

TVINGES TIL Å FØDE I NABOBYEN: Høygravide Veronica Reinholdtsen gjør alt hun kan for å få føde i hjembyen Narvik. Hun håper akupunktur kan sette i gang fødselen

Narvikkvinnen er 38 uker på vei, og har to uker igjen til termin. Det er bare ett problem. Fødeavdelinga i hjembyen stenger mandag og skal holde sommerstengt i tre måneder.

– Vi er mange gravide i Narvik som er stresset nå. Vi vil slippe å reise til nabofylket for å føde.

Men Veronica Reinholdtsen vet råd. Såkalt modningsakupunktur er en kjent metode for å sette i gang fødselen. Men mens ulike løsninger for å sette i gang fødselen vanligvis brukes når fødekvinnen har gått over termin, oppsøker fødekvinnene UNN Narvik flere uker før fødselen for å få hjelp til framskylde fødselen.

– Det er ikke sikkert det skjer noe i kveld. Men hvem vet, sier jordmor Inger Lill Kvandal mens hun setter nåler i hodet på Veronica Reinholdtsen.

75 fødende kvinner

Jordmor Inger Lill Kvandal ved UNN i Narvik gir akupunktur til Veronica Reinholdtsen

Jordmor Inger Lill Kvandal ved UNN i Narvik gir akupunktur til Veronica Reinholdtsen.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Reinholdtsen er ikke den eneste som skal føde ved fødeavdelinga i Narvik. Totalt er det 75 kvinner som må påregne å reise til Harstad eller Tromsø for å føde i løpet av de tre månedene som fødeavdelingen i Narvik holder sommerstengt.

Jordmor Inger Lill Kvandal sier det har vært en kraftig økning i antall fødende, som ønsker å få startet fødselen ved hjelp av akupunktur.

Føler stress

– Vanligvis har vi én kvinne om dagen som kommer hit for å få modningsakupunktur. Nå er det et rush her med fire-fem gravide om dagen. De er stresset, og vil føde før vi stenger, sier jordmor Inger Lill Kvandal til NRK.no.

Hun hjelper gjerne de gravide som ikke har lyst til å reise vekk for å føde.

– Vi kan sette nåler i et forsøk på å framskynde fødselen. Vanligvis bruker vi akupunktur som smertelindring. Men man kan sette akupunktur mot svangerskapskvalme, bekkenløsning og for modning av fødsel, sier hun.

Frykter å reise med rier

Veronica Reinholdtsen

Veronica Reinholdtsen har termin om to uker og har fått akupunktur flere ganger.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Veronica Reinholdtsen har fått modningsakupunktur flere ganger. Men foreløpig har ikke nålene gitt ønsket effekt. Hun legger ikke skjul på at hun begynner å bli utålmodig.

– Dette er ingen ønskesituasjon. Vi er flere i venninnekretsen som har termin i juni, og vi kjenner på stresset. Vi søker på nettet for å finne kjerringråd som kan hjelpe. Både husvask og kanelspising blir anbefalt. Men foreløpig har jeg mest tro på akupunktur, sier hun til NRK.no.

Årsaken til bekymringen er reisetiden til Harstad, Finnsnes eller Tromsø – som er alternativet til fødeavdelingen i hjembyen.

– Jeg har ikke lyst å reise i en og en halv time til Harstad med rier, sier Veronica Reinholdtsen.

Det er ikke første gang fødeavdelingen i Narvik holder sommerstengt. Tidligere har det vært mannskapsmangel og økonomi som har ført til stengte dører, denne gangen skal operasjonsstuene og føden renoveres.

– Et merkelig tidspunkt for oppussing all den tid de fleste par i dag planlegger å få barn om sommeren for å være sikret barnehageplass. Det hadde vært mer praktisk å legge renoveringen til perioden mellom januar og mars, mener

Jordmorforbundet kritisk

Det er ikke bare de fødende i Narvik som møter stengte dører ved sin lokale fødeavdeling denne sommeren. Også på på Helgeland og på Vestlandet holder flere fødetilbud stengt.

Stengte fødeavdelinger sommerne 2013

Fødeavdelinger

Tidspunkt for stenging

Helse Sør-Øst

Holder alle sine avdelinger åpne

Helse Vest

Fødeavdelingen ved sykehuset i Odda holder stengt i uke 26, 27, 28 og 29

Helse Midt-Norge

Fødeavdeling ved Molde sykehus og Kristiansund sykehus veksler på å holde åpne. Molde stenger inntaket av fødende og gynekologiske
pasienter fra onsdag 19. juni. Fredag 21. juni stenges avdelingen helt og åpner igjen fredag 19. juli. I Kristiansund stenger avdelingen 19. juli, og åpner 19. august.

Helse Nord

Fødeavdelingen i Narvik stenger i tre måneder fra 3. juni

 

Fødeavdelingen i Mo i Rana stenger mandag 24. juni og åpner mandag 22. juli.

 

Fødeavdelingen i Sandnessjøen stenger mandag 22. juli og åpner mandag 19. august.

 

Fødestua i Brønnøysund stenger mandag 24. juni og åpner mandag 22. juli

 

Fødestuo i Mosjøen stenger mandag 24. juni og åpner 19. august

Leder Marit Severinsen i Jordmorforbundet synes det er beklagelig at helseforetakene stenger fødeavdelingene om sommeren.

– Stressnivået hos de fødende øker når forutsigbarheten forsvinner. Det er et paradoks at man stenger om sommeren når mange skal føde, sier hun til NRK.no.

8.800 sommerfødsler i Helse Sør-Øst

Helse Sør-Øst har tatt høyde for det store antallet fødende om sommeren, og holder samtlige fødetilbud åpne.

– En gjennomgang Helse Sør-Øst har gjort ved de åtte helseforetakene som tar imot fødende i regionen, viser at over 8.800 barn er ventet til verden i løpet av mai, juni, juli og august, opplyser kommunikasjonsrådgiver Frank Roar Byenstuen til NRK.no.

I Helse Vest holder fødeavdelingen ved sykehuset i Odda sommerstengt i fire uker, mens fødeavdelingene i Molde og Kristiansund i Helse Møre og Romsdal bytter på å avvikle sommerferie.

– Ingen ønskesituasjon

Vibeke Haukland som er hovedtillitsvalgt for Sykepleierforbundet i Narvik skulle ønske at de fødende i Narvik fikk føde ved lokalsykehuset i sommer.

– Vi er klar over at det fører til mye unødig stress hos de gravide. Vi mener generelt at det er uforsvarlig å stenge en fødeavdeling, men her ser vi at sommeren er det mest praktiske tidspunktet. I denne blir det heller ikke gjennomført planlagt operasjonsvirksomhet, sier hun.

Haukland sier sykehuset vil gjøre alt de kan for at de fødende skal føle seg trygge.

– Vi har opprettet et nettverk som skal sørge for god informasjon, hjelp og støtte både i forkant og etterkant av fødselen, sier hun til NRK.no.

Veronica Reinholdtsen får akupunktur

Veronica Reinholdtsen får akupunktur i hodet, armer og i beina.

Foto: John Inge Johansen / NRK