NRK Meny
Normal

Gjett hvilket yrke Jørgen Hesten har?

Hestebonde Jørgen Hesten må tåle både mistro og latter når han presenterer seg. – En typisk situasjon er når jeg er i telefonen. Når jeg svarer Jørgen Hesten, sier de Jørgen? ... Jeg hørte litt dårlig, kan du gjenta?

Jørgen Hesten

TIL HEST: – Det har blitt noen kommentarer om navnet opp igjennom årene, sier Jørgen Hesten.

Foto: Dan Henrik Klausen

Har du noen gang hørt et navn som henger mistenkelig sammen med yrket til vedkommende? Det trenger nemlig ikke å være tilfeldig har forskere funnet ut.

Jørgen Hesten fra Lødingen Vestbygd er en av dem som ofte opplever morsomme situasjoner med etternavnet sitt.

– Jeg hører dårlig, kan du gjenta navnet?

Nordlandshestene til Jørgen Hesten

Nordlandshestene Embla og Cora lusker rundt i innhegningen, uvitende om matfars passende navn.

Foto: Dan Henrik Klausen

– Oftest i telefonen. På slutten av samtalen spør de gjerne «hva var navnet, sa du?». Når jeg svarer Jørgen Hesten, sier de Jørgen?... Jeg hørte litt dårlig, kan du gjenta?

Og reaksjonene når Jørgen svarer «hest i bestemt form» er veldig forskjellig.

– Noen drister seg frampå og humrer litt. Men de fleste glatter over hva de tenker og godtar svaret mitt som den mest selvfølgelige ting av verden, smiler Jørgen Hesten.

Hesten er langt fra alene om å ha et etternavn som avslører yrket. Her til lands finnes mange og ofte kan det bli humotistisk nok. De mest kjente er nok tannlege Einar Røskeland, polarforsker Jan Gunnar Winther, baker Atle Skorpen og brannsjef Svihus. Tilfeldig? Neppe.

– Det er en sammenheng

– Amerikanske undersøkelser viser at det er en viss sammenheng mellom navn og yrkesvalg, sier forsker Anders Barstad i Statistisk sentralbyrå.

De som har etternavn som Lawyer (advokat) har større sjanse å bli nettopp advokater. Det viser amerikansk forskning.

Det samme studiet viser også at de med navnene Dennis eller Denise har større sjanse å bli tannleger (dentist = tannlege).

Studien viser også at er det mange radiologer, eller røntgenleger, som heter Raymond.

– Vi ser også at det er en sammenheng mellom navn og valg av spesialitet innefor legeyrket. For ekspempel heter mange røntgenspesialister og radiologer Raymond, sier Barstad.

Aldri sur

Jørgen Hesten viser fram nordlandshestene Embla og Cora og forteller om navnet sitt.

– Navnet stammer fra gården Hesten i Lødingen Vestbygd. Årsaken til at gården fikk dette navnet er en fjellformasjon like overfor gården som heter Hesten. Det var min farfar som først tok gårdsnavnet som etternavn. Og hester har familien alltid drevet med, humrer Jørgen Hesten.

Men om navn kan innvirke på yrkesvalg, finnes det ingen undersøkelser som understøtter personlighet.

Vibeke Suhr

BLID OG GLAD: Vibeke Suhr leder kultursamarbeidet i Vesterålen.

Foto: Kultursamarbeidet i Vesterålen

– He, he, nei det håper jeg virkelig ikke, sier Vibeke Suhr som bor på Sortland og leder kultursamarbeidet i Vesterålen.

– Jeg prøver å være mest mulig positiv og blid, sier hun og hevder hardnakket at det ikke er noe krampaktig over det.

– Der hvor jeg er vokst opp i Alta, er det ganske vanlig å hete Suhr. Jeg har aldri opplevd at jeg må prøve å overbevise folk om at jeg ekstra blid, sier hun.

Det har vært noen morsomme episoder, og en husker hun veldig godt.

– Da jeg begynte i min første jobb her Sortland oppsto en pussig situasjon da jeg og min nye kollega skulle presentere oss for hverandre. Først sa jeg Vibeke Suhr, så presenterte hun seg som Astrid Glad. Det ble mye latter.

Spiller på is fra Svartisen

Terje Isungset

ISMUSIKER: For 13 år siden fant musiker Terje Isungset ut at han ville spille på is. – Det var ingen bevisst handling, sier han.

Foto: Emile Holba

For 13 år siden fant musiker og komponist Terje Isungset ut at han skulle bli ismusiker – det vil si spille på instrumenter laget av is. Siden har det blitt fem plater med ismusikk.

– Det med is var ikke noen bevisst handling. Men kanskje ubevisst?, filosoferer iskunstneren, som akkurat lagt siste hånd på sin nyskrevne åpningsfanfare til kraftjubileet i Meløy på fredag.

Her får publikum høre musikk fra et ishorn og en iseridoo, skåret ut av isen bra breen Svartisen.

– Det blir en del humor rundt navnet og ismusikken. Men egentlig blir det mer humor og snakk rundt instrumentene mine enn navnet, ler Terje Isungset.

Sjekk disse

Anders Barstad har samlet en del spesielle navn og yrkestitler, men understreker at han ikke har fått sjekket dem personlig.

  • Rekved, ansatt i Sjøfartsdirektoratet.
  • Badendyck, i Landslaget for drukningsulykker.
  • Flood, rørlegger i Kristiansand.
  • Buen, fiolinist.
  • Fonn, snørydder.
  • Blaasvær, statsmeteorolog.
  • Ystgård, fant opp Jarlsbergosten, professor på Ås landbrukshøgskole.
  • Barmen, spesialist på kvinnesykdommer.

Vet du om artige navn- og yrkeskombinasjoner?