Gjerningsmannen har forskanset seg

Store politistyrker omringet onsdag kveld huset i Mo i Rana hvor mannen, som tidligere på kvelden drepte en politioverbetjent, forskanset seg. Politiet fryktet at mannen kan være bevæpnet.

Politidrap Mo i Rana

IKKE PÅGREPET: - Den antatte gjerningsmannen er en kjenning og ennå er pågrepet, sa politimester Håvard Fjærli (nr to fra venstre) ved Helgeland politidistrikt.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

Olav Kildal

Olav Kildahl.

Foto: Helgeland politidistrikt

Det var den 58 år gamle politioverbetjenten Olav Kildahl ved Helgeland politidistrikt som mistet livet i tjeneste i ettermiddag.

Situasjonen rundt boligen hvor den antatte gjerningsmannen forskanset seg var rundt midnatt fortsatt uavklart, og aksjonen vil trolig pågå utover natta.

Tåregass

Tidligere på kvelden kastet politiet inn 13 tåregassgranater i leiligheten i håp om at den antatte gjerningspersonen ville komme ut.

– Vårt fokus er å få avsluttet denne aksjonen med en pågripelse, sier politimester Håvard Fjærli ved Helgeland politidistrikt til nrk.no.

Vitner sier de har hørt noe som ligner på skudd fra det området boligen ligger. Det er trolig lyden fra disse granatene vitnene har hørt.

Politimann drept i mo i Rana

BOLIGEN: Det er dette huset som politiet nå aksjonerer mot.

Foto: Frank Nygård

Flere personer med psykiske problemer bor i leilighetene på Hammeren som er eid av Rana kommune. Tidligere i kveld ble ei kvinne som bor i en annen leilighet i det samme huset evakuert.

På rutineoppdrag

Dramaet startet da politimannen sammen med en kvinnelig kollega skulle hente en psykiatrisk pasient i boligen onsdag ettermiddag.

– Helt uten foranledning ble politimannen angrepet og stukket med kniv i mageregionen. Dette skjedde allerede ved inngangsdøra, sier Håvard Fjærli. Politikvinnen sto bak kollegaen sin, og ble ikke rammet. Det var hun som fikk varslet operasjonssentralen.

Politiet aksjonerer

MED VÅPEN: Tungt bevæpnet politi omringet stedet.

Foto: Frank Nygård

– Politimannen ble påført så store skader at han døde, sier Fjærli.

Politimannen ankom akuttmottaket i Mo i Rana klokken 18.15. Kirurg Håkan Ivarsson ved Helgelandssykehuset opplyser til NRK at politimannen hadde store skader i mageregionen, og opp mot hjertet, og at han allerede var død da han ble brakt inn.

Kjenning av politiet og hadde våpenlisens

Aksjon Rana

TIL AKSJON: Politiet har brukt kvelden til å finne ut hvor gjerningspersonen befinner seg.

Foto: Frank Nygård

Gjerningsmannen er en kjenning av politiet og er registrert med tre skytevåpen, opplyser politiet på en pressenkonferanse nå i kveld.

På spørsmål om det kan reises kritikk mot politiet for måten forsøket på avhenting av pasienten skjedde på, vil ikke Fjærli si noe om.

– Det er fortidlig å si nå. Spesialenheten for politisaker er varslet, sier Fjærli.

Nabodistrikt overtar etterforskningen

Knivstikking Rana
Foto: Frank Nygård

Salten politidistrikt overtar etterforskningen etter politidrapet på Helgeland, opplyser politiadvokat Øyvind Rengård.

Årsaken er at det blir for stor belastning på politifolkene på Helgeland å skulle etterforske drapet på en nær kollega. 10 politifolk fra Salten sendes til Helgeland.

Rengård sier at de vil sende alle de ressursene som er nødvendige.

– Dette gjøres for å sikre en objektiv etterforskning, sier politimester Tone Vangen.

– Dette er en tragisk sak, avslutter hun.

Politiet på Helgeland har i kveld holdt minnestund for sin avdøde kollega.

Navnet på avdøde blir offentliggjort senere i kveld.

Hammeren