Hopp til innhold

Gjensyn etter 70 år

Et tilfeldig møte i 1940 ga en britisk soldat og en liten gutt fra Lofoten evige minner. Det skulle ta 70 år før de traff hverandre igjen.

Video Møttes etter 70 år

I 1940 ble Magnus Johan Pedersen fotografert sammen med en soldat i Skjelfjord i Lofoten. Ingen av dem trodde vel at de skulle møtes på samme sted 70 år etter.

Nødhavn for de allierte

Bildet forteller en historie om et møte mellom en soldat og en fem år gammel gutt. De deler en kjeks mens de smiler til fotografen. Soldaten er den da 19 år gamle britiske soldaten George Harlow.

"Bestevenner" under krigen

Et kort møte - en livslang historie. Bildet har stått på nattbordet til soldaten i nesten sytti år.

Foto: Privat

Båten han kom med, HMS Penelope, skulle egentlig delta i kamphandlnigene i Narvik, men en uheldig grunnstøting utenfor Fleinvær satte en effektiv stopper for den skjebnen. I stedet ble det reparasjon i en måned, i Skjelfjorden i lofoten som fungerte som nødhavn for de allierte. På det meste var det mellom 30 og 40 båter i fjorden.

Få turer på land

Mye arbeid og god hjelp fra lokalbefolkningen førte til at vennskapsbånd ble knyttet. Men permisjonene var få, og varte bare en time om gangen.

– Vi hadde ikke så mye tid til å gå i land, vi måtte arbeide hele tiden for å få reparert båten så den kunne ta oss tilbake til England, sier Harlow.
På en slik sjelden landlov møtte George en liten, nysgjerrig gutt som spurte etter sjokolade eller penger. Møtet ble fotografert, og det var det.

Det evige minnet i kofferten

Etter en måned med reparasjoner i skjelfjord dro Harlow og båten tilbake til england. Med seg i kofferten hadde han et bilde han aldri skulle komme til å glemme. Soldaten og den lille gutten på fem år.

I dag er femåringen blitt 75 og bor fremdeles i Skjelfjord. Magnus Johan Pedersen har aldri sett bildet av seg selv sammen med Harlow, men husker likevel besøket av de britiske soldatene.

– Jeg husker hvordan vi stod da bildet ble tatt. Og nå, i forbindelse med at det skal reises en minnestein, får jeg endelig se hvordan det ble. Det var fantastisk, sier Pedersen.

Fem tatt av tyskerne

Kameratene som falt i krigen blir aldri glemt av de britiske veteranene, men også minnene om den fem år gamle gutten har vært prentet inn i den engelske krigsveteranens minne helt siden han var her i 1940.

– Vi trodde hele tiden at noe hadde skjedd med ham. Vi hørte mange historier om hvordan tyskerne gikk frem med bygdefolk som hjelp de allierte. Jeg trodde kanskje at han ble drept, og hjemme hos oss har vi sett på ham hver eneste dag på bildet, sier Harlow.

Overrasket over veteranen

Magnus Johan Pedersen hadde neppe trodd at han skulle få møte den gamle veteranen igjen. Men 70 år etter at møtet deres ble foreviget møttes de igjen på samme sted.

– Jeg har regnet på det, og han var rundt nitten da vi møttes - det er syttii år siden, så jeg var nok inni meg overbevist om at han hadde "passed away", sier Pedersen. Men gjensynsgleden i Skjelfjord er ikke til å ta feil av. De uløselige, de bånd som knyttes i vanskelige tider.