Gjenreiser drømmen

Til tross for store opp og nedturer har SALT-prosjektet vært høydepunktet i året til Erlend Mogård-Larsen.

Erlend Mogård-Larsen

SALT 2.0: Erlend Mogård-Larsen er en mann med mange jern i ilden. Nå er det gjenoppbyggingen av SALT som står på programmet.

Foto: Helge Grønmo / Avisa Nordland

– Takk for at dere tenkte på meg. Det er en veldig opptur med en slik nominasjon, sier Erlend Mogård-Larsen.

Nesnamannen er nominert til tittelen årets nordlending fordi han er en kulturdynamo uten sidestykke. Han står bak By:larm, Trænafestivalen og Slottsfjellfestivalenen for å nevne noe.

Ikke minst er han en av hjernene bak kunstprosjektet SALT. Den 150 meter lange fiskehjellen som ble satt opp på Langsanda på Sandhornøya i sommer, skulle romme forskjellige kunstutstillinger. Prosjektet fikk mye oppmerksomhet og skryt fra både inn- og utland, og fiskehjellen skulle etter planen stå fram til neste høst.

Slik ble det ikke.

Fra drøm til mareritt

Da fiskehjellen ble reist var det fire år med planlegging og en drøm som gikk i oppfyllelse. Knappe to måneder senere ble drømmen knust av den første høststormen.

Det har vært et veldig begivenhetsrikt år.

– Det har vært et veldig begivenhetsrikt år. Det har inneholdt alt livet har å by på, på godt og vondt, sier han.

– Det er sånn det er å leve. Man må ned i dypet for å sette pris på det fine.

Nå har sjokket og vantroen lagt seg og Mogård-Larsen ser en slags poetisk mening med det hele.

– Det er ikke første gang en fiskehjell raser sammen. Stormen har rasert mye opp gjennom tidene. Tatt hus og hustak. Dette ble en påminnelse om hvor skjørt alt er, og hvor viktig det er å alltid spille på lag med naturen, forklarer han.

Høydepunkt

Til tross for at drømmen endte i et mareritt, var SALT-prosjektet fjorårets desidert største karrierehøydepunkt for kulturentreprenøren.

– Det var så fint å åpne det og få besøk av tusenvis av mennesker som ble så berørte. Folk sto og gråt på stranda. Det var tydelig at det traff en nerve hos nordlendingene. Jeg tror det ble en vekker om hvem vi er og hvor vi kommer fra.

– Det var sterkt å være med på.

Åpner på vårjevndøgn

Nå starter det omfattende prosjektet med å gjenoppbygge SALT, men Mogård-Larsen er ved godt mot og gleder seg til fortsettelsen.

– Alt av materiale er bestilt og kommer rett over jul. Denne gangen skal konstruksjonen bli hundre prosent sikker. Vi legger ned mye arbeid for å få den til å tåle alt. Den skal stå uansett!

Åpningen av nye SALT er satt til vårjevndøgn, 21. mars og allerede er mye av programmet spikret.

– Vi har et veldig fint program for sommermånedene. Det vil bli offentliggjort etter jul, sier han.

Når det kommer til spørsmålet om en mulig seier i årets nordlending-konkurransen er ikke den beskjedne nesnaværingen fullt så optimistisk.

– Dere har funnet noen veldig gode kandidater, så jeg tror nok ikke jeg vinner.

Fiskehjell SALT

Slik så den 150 meter lange fiskehjellen ut før den ble tatt av vinden. Den var tilknyttet kunstprosjektet SALT på Sandhornøya i Gildeskål.

Foto: Marte Antonsen/Big Picture