NRK Meny
Normal

Gjennomfører vanlig skoledag tross trusler

Polarsirkelen videregående i Rana holder dørene åpne i morgen, til tross for truslene som har blitt fremsatt mot skolen.

Snorre Bogfjellmo

Etterforskningsleder Snorre Bogfjellmo i politiet på Helgeland anbefaler skolene å holde åpne torsdag. Han forteller at det er for tidlig å si om truslene i Mosjøen har sammenheng med det som har skjedd i Mo i Rana.

I formiddag ble flere hundre elever evakuert etter trusler mot Mosjøen videregående skole avdeling Kippermoen og Kippermoen ungdomsskole etter at det ble lagt ut en anonym trussel via appen «Jodel». Også ved Polarsirkelen videregående skole i Mo i Rana ble elevene sendt hjem etter at det ble lagt ut lignende meldinger på den sosiale applikasjonen.

En 15-år gammel gutt har langt på vei erkjent å ha publisert truslene i Mosjøen, mens politiet fremdeles jobber med å finne vedkommende som står bak meldingene i Rana, og om det eventuelt er en sammenheng mellom truslene i de to byene.

Til tross for politiet ikke har alle kortene på bordet enda, har skoleledelsen i Rana bestemt seg for å gjennomføre vanlig skoledag i morgen.

– Vi har bestemt at vi kjører vanlig skoledag på alle tre studiestedene ved Polarsirkelen videregående skole. Vi har via SMS innkalt alle ansatte og elever til informasjonsmøte klokken kvart på ni, og gjennomfører møter ved våre tre avdelinger på Moheia, Mjølan og Kongsvegen, sier rektor Kaia Erlandsen.

Har fått flere telefoner

Trussel mot skoler i Mosjøen via Jodel

Trussel mot skoler i Mosjøen via Jodel. Lignende meldinger ble også framsatt mot Polarsirkelen videregående skole i Rana.

Foto: Skjermdump fra Jodel

Erlandsen forteller at ledergruppen har fått flere henvendelser fra foreldre etter at truslene ble kjent.

– Jeg har selv hatt en konkret telefon fra en mor som ringte og takket oss for at vi hadde besluttet å stenge skolen og sende elevene hjem, sier Erlandsen.

Det var skolene selv som valgte å sende alle hjem. Politiet anbefalte å holde skolene åpne, og mener det heller ikke i morgen er noen grunn til at de skal holde stengt.

– Vi velger å høre på rådene fra politiet, og holde skolen åpen i morgen.

NRK har vært i kontakt med politiet på Helgeland, som ved 20.30-tiden ikke hadde noen nye opplysninger i forbindelse med saken.

Flere trusler

Også tidligere har elever ved norske og svenske skoler brukt Jodel-appen til å fremsette trusler. I november skjedde det tre ganger på to dager mot skoler i Telemark, Vestfold og Akershus.

Forrige uke ble det kjent at det ikke blir tatt ut tiltale mot en 16 år gammel gutt som brukte mobilappen til å fremsette trusler mot Greveskogen skole i Tønsberg. Saken blir i stedet håndtert i konfliktrådet.

Reaksjonen er imidlertid gjort betinget, noe som vil si at dersom gutten gjør noe straffbart i løpet av en tidsperiode, så vil saken kunne tas opp igjen.