NRK Meny
Normal

Mann siktet for 29 tyveri: – Det er fortvilende, sier tyverioffer

En mann i 30-årene fra Salten er siktet for gjentatte innbrudd og tyverier. – Det er synd at man ikke kan ha noe i fred uten at det skal bli herpa, sier Oddvar Nordvik (73) som har vært utsatt for utallige tyverier.

Båt full av tyvgods funnet i Hunstadbukta i Bodø

16. september ble denne båten meldt stjålet, men forrige helg rak den i land og politiet fant den full av tyvgods.

Foto: Politiet i Salten

Politiet i Salten har nå siktet mannen for gjentatte vinningsforbrytelser og ber nå om åtte nye uker i varetekt.

Mannen er blant annet siktet for tyveri av en fritidsbåt, som havnet i fjæra under et uvær forrige helg. Den båten eide 73 år gamle Oddvar Nordvik fra Bodø.

– Jeg reagerer ikke lenger. Det verste er at når du har hatt så mange innbrudd gjennom årenes løp, så blir du ikke sint lenger. Det er bare tragisk, sier han til NRK.

Han har blitt utsatt for så mange tyverier og innbrudd at han har mistet tellingen.

– Det er bare fortvilende og trist. Det er synd at man ikke kan ha noe i fred uten at det skal bli herpa.

Båten ble stjålet fra garasjen hans og innbruddstyven hadde brutt opp lås og tatt med seg både båt og henger.

Politiet fant båten full av tyvgods

Politioverbetjent Øystein Røsnes ved vinningsseksjonen hos politiet i Salten

Politioverbetjent Øystein Røsnes ved vinningsseksjonen hos politiet i Salten

Foto: Politiet i Salten

På kontoret til dem som jobber med vinningskriminalitet hos politiet i Salten viser de fram tyvgods som ble funnet i båten i Hunstadbukta etter uværet sist helg. Tre personer, som er kjenninger av politiet, er siktet i saken. Motivet deres var å ha en båt til å bruke til fisketurer.

– Det viste seg at båten var full av tyvgods og den personen må svare for nærmere 30 straffbare forhold, sier leder for vinning hos politiet i Salten, Øystein Røsnes.

– Her er blant annet to økser som er litt uvanlig å ha med på fisketur, sier Røsnes mens han graver gjennom tyvgodset.

Røsnes sier er det er alvorlig at gjengangerne tar tryggheten fra folk i Salten. Det kan bli så galt at folk ikke lenger tør bo i eget hus.

– Vi har eksempler på at gjerne eldre folk utsatt for grove tyverier, er blitt så utrygge at de har flyttet på sykehjem.

(Artikkelen fortsetter under)

Båt full av tyvgods funnet i Hunstadbukta i Bodø

Funn i båten og andre etterforskingsmessige skritt gjorde at politiet fant fram til gjerningsmennene.

Foto: Politiet i Salten

– Stjeler hver dag

Mannen som nå sitter i varetekt for 29 vinningsforbrytelser er siktet for grove tyverier fra boder og båter. Han ble først i midten av september varetektsfengslet i fire uker. Politiet vil be om ytterligere åtte uker fengsling når de fire ukene er over.

– Årsaken er gjentakelsesfaren. De mest aktive gjengangerne begår kriminelle handlinger hver dag, sier Røsnes, som understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Mannen i 30-årene er dømt for vinningskriminalitet tidligere og har sonet flere ganger. Røsnes kjenner godt til dem som står bak innbruddene i regionen. De siste fjorten årene har politiet i Salten jobbet spesielt med å ta gjengangerne, de som begår kriminalitet daglig.

– Det er et knippe personer som er aktiv og står bak brorparten av den kriminaliteten som skjer. Ikke bare vinningskriminalitet, men også trafikk- og narkotikarelatert kriminalitet.

– Tanken bak er at vi ikke klarer å ta de for alt. Av 20–30 forhold klarer vi kanskje å ta dem for 4–5. Men når vi har noe på dem, så tar vi de inn. Mens de sitter fengslet kan de ikke gjøre. Det skåner samfunnet, og har betydning for trygghetsfølelsen til folk.

Roser politiet

Gjengangerne slipper imidlertid ut igjen, og da fortsetter de ofte i samme spor.

– Men når de blir tatt gjentatte ganger, så øker straffen. Vi har dommer på rundt tre år på gjengangere. Det heter seg i straffeloven at gjentatte handlinger skal føre til en dobling av straffen.

Båten til Oddvar Nordvik er nå kondemnert og han måtte selv betale for å få den vraket. Likevel er han takknemlig for politiets innsats.

– Vi har fått veldig god hjelp hos politiet. De gjør et imponerende arbeid og det er bra de får tatt dem.

Båt full av tyvgods funnet i Hunstadbukta i Bodø
Foto: Politiet i Salten