Gir tohjulstraktoren eget museum

Det begynte med at presidenten kjørte på seg selv, etter et grillparty hos broren sin.

Brødrene Nils-Remi (t.v.) og Roy Eilertsen, to av entusiastene bak Norsk Tohjulstraktorklubb,

Entusiaster: Brødrene Nils-Remi (t.v.) og Roy Eilertsen, to av entusiastene bak Norsk Tohjulstraktorklubb, der Roy sitter ved rattet.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Hendelsen med tohjulstraktoren, som førte til at Roy Eilertsen på Sandslett, i Vågan i Lofoten, havnet under sin egen doning, førte i neste omgang til dannelsen av Norsk Tohjulstraktorklubb.

Nøkkelen i tenninga

-Ja, det var en kompis av meg i Bergen, som hadde hørt rykter om tildragelsen, og som på fleip spurte om jeg var med i Norsk Tohjulstraktorklubb, forteller Eilertsen.

-Det viste seg da at det ikke fantes noen slik klubb, men ideen var avfødd. Kompisen min i Bergen hadde satt nøkkelen i tenninga.

Presidenten på Sandslett

Snart tok Eilertsen kontakt med andre entusiaster for tohjulstraktoren, og etter hvert ble klubben virkelighet, med Eilertsen som president.

-Jeg er den første, og kanskje siste, presidenten på Sandslett.

Museum neste

Men det er større ting på gang, for nå er presidenten og resten av klubben i full gang med å få et eget museum i drift, og en låve på Sandslett skal nå ryddes for å gi plass til sakene.

-Men selve historien er enda viktigere enn maskinene, understreker presidenten.

HØR: Tohjulstraktorens æra Reporter: Billy Jacobsen

-Tohjulstraktoren hadde avgjørende betydning for uviklingen på smågårdene, og har ikke fått sin fortjente oppmerksomhet. Dette skal vi få frem på en skikkelig måte, sier Roy Eilertsen, som har fått henvendelser fra hele landet etter hvert som ryktet om klubben har spredt seg.

-Ja, vi har allerede medlemmer fra Tromsø i nord til Sandefjord i sør.