Hopp til innhold

Fylkesråd: – Vi kan ikke sitte å se på at et lokalsamfunn går til grunne

Fylkesråd Arve Knutsen (KrF) frykter for fremtiden til Træna dersom hjørnesteinsbedriften legges ned. Derfor ønsker han nå å bruke flere millioner kroner på å redde næringslivet i det lille øysamfunnet.

Træna oversikt

FRYKTER FOR FREMTIDEN: Fylkesråd for næring og regional utvikling, Arve Knutsen (KrF), i Nordland fylkeskommune frykter for fremtiden til øysamfunnet på Helgelandskysten. Derfor ønsker han nå å bidra med flere millioner kroner til næringslivet på Træna.

Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009

Arve Knutsen, fylkesråd for næring, Nordland

BIDRAR MED MILLIONER: Fylkesråd for næring og regional utvikling, Arve Knutsen (KrF), i Nordland fylkeskommune.

Foto: Bjørn Leirvik

– Vi kan ikke sitte å se på at et lokalsamfunn går til grunne. Derfor ønsker vi overfor øyfolket å signalisere at det fremdeles er håp om en fremtid på Træna, sier fylkesråd for næring og regional utvikling, Arve Knutsen (KrF), i Nordland fylkeskommune til NRK.

I en pressemelding denne uken skriver han at fylkeskommunen innvilger to millioner kroner til et omstillings- og nyskapingsprosjekt på den lille øya med knappe 500 innbyggere. Hvis alt går etter planen, blir det innvilget to millioner kroner også de neste to neste årene.

Bakgrunnen for dét, er frykten for at hjørnesteinsbedriften på Træna skal legges ned. Bedriften Modolv Sjøset AS slet lenge med økonomien, og flere ansatte ble i april i år permitterte. I juli ble det imidlertid klart at Pelagia AS, som er den største aktøren i det pelagiske markedet i Norge, overtar det pelagiske anlegget til Modolv Sjøset AS.

Men til tross for dette har optimismen uteblitt, forteller fylkesråden.

– Hele befolkningen på Træna har på en eller annen måte tilknytning til bedriften. Det finnes få andre alternativer. De signalene vi har fått, tyder på at virksomheten skal bort fra Træna. Da må vi ta grep.

– Vil gi kommunen flere bein å stå på

De siste årene er det investert flere hundre millioner offentlige kroner i øykommunen på Helgelandskysten - det meste knyttet til nettopp hjørnesteinsbedriften Modolv Sjøset AS.

Ved å etablere et næringslivsprosjekt, håper fylkeskommunen å redde det som reddes kan av bedriften, som driver innen både pelagisk og hvitfisk og som har Pelagia AS som hovedeier.

En annen målsetting med midlene, er å jobbe frem nye næringsbedrifter i Træna kommune.

Arve Knutsen / Fylkesråd for næring og regional utvikling

I pressemeldingen står det blant annet at det arbeides med å få gjennomført eiermessige endringer, slik at man får skilt mellom aktivitetene innen pelagisk og hvitfisk. Målet er å få overført selskapets hvitfiskaktiviteter på lokale hender.

– En annen målsetting med midlene, er å jobbe frem nye næringsbedrifter i Træna kommune. Det gir kommunen flere bein å stå på, og gjør den mindre sårbar, forklarer Knutsen.

Han mener de moderne lokalene på Træna ikke kan stå ubrukt.

– Når jeg reiser rundt omkring i fylket, møter jeg ofte på eiere som mener anlegget deres trenger vedlikehold. På Træna er det motsatt. Det er et topp anlegg, fastslår fylkesråden.

– Kaster ikke pengene ut av vinduet

Modolv Sjøset har tidligere engasjert rundt hundre arbeidstakere i Træna. Til tross for at anlegget ligger i det Knutsen beskriver som «midt i matfatet», har Træna en geografisk plassering som gir ekstra utfordringer for næringslivet i kommunen.

– Men når det er sagt, har kommunen både arbeidskraft og flotte lokaler for å drive med pelagisk. Vi kaster ikke disse pengene ut av vinduet. Dette er noe vi har tro på.

– Hvor aktuell er fraflyttingsproblematikken?

– Den er høyst aktuell, og dessverre er det slik at det er fagfolkene som flytter først, fordi de lett får jobb andre steder. Det bekymrer meg litt.

– Har dere vært i dialog med Pelagia om dette?

– Jeg har sendt brev, uten at jeg har fått svar. Så jeg vil beskrive dialogen som vanskelig. Når vi legger så mye penger på bordet, forventer vi at det blir kontakt. De har et viktig samfunnsansvar på Træna, avslutter han.

Ønsker ikke kommentere saken

NRK har vært i kontakt med daglig leder i Pelagia, Egil Magne Haugstad, men han ønsker ikke kommentere saken overfor NRK.

Til Fiskeribladet Fiskarens papirutgave forteller han imidlertid at de så langt ikke har hatt noen dialog eller forespørsel om dette fra Nordland fylkeskommune.

– Træna er på linje med alle våre produksjonsanlegg godt beliggende langs kysten, og fabrikken er god og moderne. Poenget er at Træna kommune og Nordland fylkeskommune er velkommen til å vise oss kontrete virkemidler som de måtte være i besittelse av som kan påvirke våre driftsbeslutninger, sier han til avisen.

Overfor avisa han sier videre at de nylig har brukt et betydelig antall millioner kroner på å kjøpe ut de øvrige aksjonærene i det pelagiske anlegget på Træna.

– Vi ville ikke brukt så mye penger på kjøp av et pelagisk anlegg hvis vi ikke hadde en langsiktig tro på at det er fornuftig å være tilstede på Træna.

Modolv Sjøset på Træna jobber med å få fotfeste i det lukrative spanske markedet for hvitfisk. Men det klarer de ikke uten pengestøtte - en støtte som er utenfor rekkevidde så lenge selskapet er del av et stort konsern.

REPORTASJE: NRK har tidligere laget en TV-sak om at hundre arbeidsplasser i en kommune med 500 mennesker er truet.