Hopp til innhold

Gir den ferske fiskeriministeren miljøskryt

Naturvernere og fiskere er svært fornøyde med regjeringens vern av korallrev langs norskekysten, og mener den tar et skritt i riktig retning.

Korallrev utenfor Sandnessjøen

Livet i norske korallrev er rikt, som i dette mer enn 5.000 år gamle revet som ble oppdaget vest for Sandnessjøen i fjor.

Foto: MAREANO/Havforskningsinstituttet

Fredag ble antallet vernede korallrev langs norskekysten mer enn doblet. Fram til da hadde ni områder blitt gitt særskilt beskyttelse, men i går fikk de selskap av ti nye kaldtvannskoraller.

Per Sandberg (Frp)

Fiskeriminister Per Sandberg (FrP) får miljøskryt fra både fiskere og miljøvernere.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Fiskeriaktivitet har vært med på å ødelegge korallrev langs den norske kysten, og de vernede områdene får nå ekstra beskyttelse mot denne type aktivitet. Og det med støtte fra fiskerne selv, som mener alle tjener på vedtaket.

– Dette er sunt for havmiljøet og for oss kystfiskere som lever av at miljøet i havet er i orden, sier leder Arne Pedersen i Kystfiskarlaget til NRK.

Viktig for fisken

Arne Pedersen

Leder i Kystfiskarlaget, Arne Pedersen, er positiv.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

For både forskere og fiskere er enige om at korallrevene er viktige oppvekststeder for fisken som senere tas opp av havet.

Pedersen i Kystfiskarlaget tror de nye reglene vil skape få problemer for de som livnærer seg av fiske nærmest land.

– Kystfiskerne setter nok ikke garn og line i disse områdene, hvor de vet at de kan miste bruket ved at det setter seg fast.

Korallrev utenfor Sandnessjøen

Ueren er en av fiskene som er vanlig å observere i korallrevene som er undersøkt utenfor Norge.

Foto: MAREANO/Havforskningsinstituttet

Får miljøskryt

Og det er ikke bare fiskerne som er fornøyde med sin ferske ministers siste vedtak. Også i Naturvernforbundet får vernet av korallrevene smilet til å bre seg.

Maren Esmark

Generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark, mener regjeringen tar et skritt i riktig retning.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Vi er veldig fornøyde og glade for at det har kommet, selv om dette har ligget i løypa en stund, sier generalsekretær Maren Esmark til NRK.

Hun mener viktige oppvekstområder for fisk nå vernes, og at de er viktige for mangfoldet i havet. Men selv om hun gir regjeringen skryt, advarer hun mot å la det bli en hvilepute.

– Det har vært satt fokus på dette de siste årene. Forskerne tror to tredeler av norske korallrev er ødelagt allerede. Det er viktig å fortsette kartleggingen av havbunnen.

Ønsker mer vern

Torgeir Knag Fylkesnes

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) gir skryt, men ønsker mer vern.

Foto: Carsten Aniksdal

Også i Greenpeace er de svært positive til vern av korallrev, men de mener at regjeringen fortsatt har en vei å gå.

– Nå gjenstår det en stor jobb med å verne enda mer hav slik at Norge kan nå FN-forpliktelsene sine om 10 prosent vern innen 2020, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge til NTB.

Mer vern er noe opposisjonen gjerne er med på.

– Dette er noen korallrev, men arbeidet med en større verneplan er vi så vidt begynt med, sier stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til NRK.

Han mener det for eksempel kan være lurt å verne områder rundt iskanten i Arktis, som er viktige for lodde. En fisk som blant annet betyr mye for torskebestanden.