NRK Meny
Normal

Widerøe-ansatte får tilbud om å kjøpe seg inn

– Vi tror det kan styrke engasjementet, forteller administrerende direktør i Torghatten ASA, Brynjar Forbergskog.

De nye eierne av Widerøe møtte i dag sine nye ansatte.

Konsernsjef Brynjar Forbergskog i Torghatten ASA møtte i dag Widerøe-ansatte i Bodø.

Det er aksjeposten til Nordland fylkeskommune på 15 prosent som vil bli aktuell å selge videre til de ansatte i flyselskapet.

– For oss betyr det mye at det ble nordnorske eiere og at vi blir i Bodø. Jeg vet ikke om jeg skal gå inn med penger selv, men det er absolutt interessant, forteller flymekaniker Gjermund Myrvang

Sissel Vian, nestleder i Widerøe sin kabinforening er spent på hvordan tilbudet blir.

– Vi får informasjon om hvordan det aktuelle tilbudet blir etterhvert, men jeg må se an sparepengene, forteller hun.

2 milliarder

Fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) forklarte på en pressekonferanse i dag, mandag, hvorfor fylkeskommunen gikk inn i Widerøe.

– Vi er ikke ute etter å drifte et flyselskap, det som er av stor viktighet for oss er de 650 arbeidsplassene som vi nå trygger, samtidig som vi sikrer at hovedkontoret blir i Bodø, sier Eriksen

Fredag i forrige uke ble det kjent at SAS solgte flyselskapet Widerøe til en investorgruppe bestående av Fjord1, Torghatten og Nordland fylkeskommune. SAS har dermed solgt 80 prosent av aksjene for nesten 2 milliarder svenske kroner.

Ifølge Dagens Næringsliv blir Nordland fylkeskommune minsteaksjonær med en eierandel på 15 prosent til en prislapp på 75 millioner kroner. Torghatten og Fjord1 blar opp 255 og 175 millioner kroner og får eierandeler på henholdsvis 51 og 34 prosent av flyselskapet.

(artikkelen fortsetter under)

Widerøe-ansatte har tro på sin nye eiere

Widerøe-ansatte har tro på sin nye eiere

Vil ikke ut med prislappen

Opposisjonen i Nordland fylkeskommune stiller seg kritisk til kjøpet av Widerøe.

– Fylkestinget ga oss tidligere i år fullmakt til å sikre et kjøp av Widerøe. Vi holder oss godt innenfor rammene på 100 millioner, forteller Eriksen som ikke vil oppgi det konkrete beløpet fylkeskommunen har betalt for flyselskapet.

(saken fortsetter under bildet)

Odd Eriksen

Fylkesråden mener at man nå sikrer fylket 600 arbeidsplasser.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Vi kan ikke gå ut med tall foreløpig. Det hander om at Widerøe er et børsnotert selskap, det er fortsatt ting som er uavklarte. Både banker og konkurransetilsynet må godkjenne kjøpet. Først når det er gjort vil det være naturlig å gå ut med prislappen, forteller Eriksen.

– Verdensledende

Fylkesrådslederen sier at fylkeskommunen bær være med på å styrke det nordnorske næringslivet.

– Vi gikk i sin tid hardt inn i selskapet DIPS som nå utvikler verdensledende journalsystemer for sykehus. Widerøe er et selskap med mange arbeidsplasser lokalt. Fylkeskommunen sin rolle bør være å sikre driften av disse, sier Eriksen.

Lederen er klar på at kompetente folk vil sitte med styringen.

Dagfinn Olsen (Frp)

Dagfinn Olsen (Frp).

Foto: Nordland fylkeskommune

– Torghatten og Fjord1 vil sitte i førersetet når det kommer til ledelse og styring av de 650 arbeidsplassene. Det er to veldrevne bedrifter. Med Widerøe i norske hender, vil vi også sikre landets eneste flyfaglige miljø, poengterer han.

– Inn på feil premisser

Dagfinn Olsen er gruppeleder for Frp på fylkestinget i Nordland. Han er ikke fornøyd med kjøpet av Widerøe.

– Nordland fylkeskommune bruker penger på noe som ikke er deres primæroppgave. De velger å fokusere på å gå inn i et flyselskap når fokusområdet deres burde være samferdsel og skole. Man kan si hva man vil om de 650 arbeidsplassene, men her går fylkeskommunen inn på feil premisser, sier han.