NRK Meny
Normal

Gikk til topps i internasjonal fotokonkurranse

Frida Bringslimark fra Bodø tok gull i en europeisk konkurranse for profesjonelle fotografer.

Frida Bringslimar

Fra høyre: Jørgen Brandt, leder for konkurransen, Frida Bringslimark og FEP-president Andreas Barylli-Fayer.

Foto: Elin Hjortland Løtvedt

– Jeg konkurrerte mot veldig mange flinke fotografer. Totalt var det sendt inn bilder fra 25 forskjellige land. Så det er klart at det er stort å ta imot en slik pris, sier Bringslimark.

NRK snakker med henne på telefon fra Portugal, hvor hun søndag kveld tok imot pris i studentkategorien i konkurransen «FEP European Professional Photographer of the Year Awards 2016».

En dyster fotoserie sendte 20-åringen fra Bodø helt til topps. De tre vinnerbildene er dels fotografert på et gammelt sykehjem og dels utendørs. Bringslimark forteller at bildene er inspirert av egne følelser og drømmer som hun har hatt. Om stilen virker noe dyster, oppfatter ikke fotografen selv bildene som mørke.

– Jeg fascineres av mørke, men vakre bilder. Bildene framstiller ikke bare en situasjon eller en person, men også følelser og en historie. Hva historien er, får være opp til hver enkelt.

Oppdaget foto som liten

Interessen for fotografering går langt tilbake i tid. Som liten fikk Frida lånt et lite kompaktkamera fra pappa. Etter å ha prøvd ut dette, var hun frelst.

– Min far fikk ikke brukt det kameraet så mye, ler hun.

– Siden fikk jeg et mer profesjonelt Canon-kamera i konfirmasjonsgave, og da ballet det på seg. Jeg gikk to år på medier og kommunikasjon, og deretter to år i lære.

28. mars avlegger hun svenneprøve, før planen er å gjøre drøm til virkelighet og etablere egen bedrift i Bodø.

Gikk til topps med dyster fotoserie

– Hvordan foregår den kreative prosessen?

– Jeg har en idébok som jeg bruker. Her skriver jeg ned alle ideene som jeg får. Både drømmer, følelser, mareritt og enkle ting fra hverdagen. Når jeg leser det jeg har skrevet i ettertid, setter det i gang idéprosessen.

Vil delta i flere konkurranser

Det er ikke første gang 20-åringen utmerker seg i en konkurranse, for i fjor fikk hun sølvplassering i samme kategori. Det at hun når så høyt opp to år på rad synes leder i Norges Fotografforbund, Truls Løtvedt, er imponerende.

– Det er spesielt gledelig at et av våre yngre medlemmer anerkjennes i denne konkurransen for andre år på rad. Frida utpeker seg med en særegen stil, og jeg er stolt over at vi har slike kvaliteter blant våre medlemmer, sier Løtvedt i en pressemelding.

Frida selv har fått mersmak, og vil delta på flere konkurranser i fremtiden.

– Det er utrolig spennende å se hva som finnes der ute, og oppleve arbeidene til andre fotografer, avslutter 20-åringen.