Hopp til innhold

Gikk løs på fyrstikkfurua med motorsag

Kjendisfurua på Grønøy som mange mener er motivet på Nitedals fyrstikkesker ble saget ned av pøbler i natt. – Furua er en nasjonal attraksjon. Dette er bare trist, sier lokalhistoriker.

Fyrstikkfurua saget ned

Pøbler – som trolig har tatt seg over til Grønøya i båt i natt – har saget ned «fyrstikk-furua».

Foto: Helge Lyngmoe/Daniel Meløysund

Lokalbefolkningen tror at en eller flere uvedkommende har kommet seg ut til Jektvik på Grønøya i Meløy kommune i båt og deretter gått løs på kjendistreet med motorsag, skriver Avisa Nordland, som først omtalte saken.

Furua på Grønøy

Meløy kommune hevder dette er Norges mest avbildede tre. Maleriet av fyrstikkfurua finnes i fem milliarder eksemplarer.

Foto: Arnfinn Myrvang

– Treet er over 200 år, og er øyas stolthet. Meløy kommune har fått tillatelse fra Nitedal til å bruke motivet i sin lokale markedsføring i turistsammenheng, og furua blir vist fram til alle som besøker øya, sier Daniel Meløysund til NRK.

Søndag morgen var han ute og fotograferte hærverket. Allerede lørdag ble det oppdaget at noen hadde saget i furua. I natt ble ugjerningen fullbyrdet.

– I ettertid ser jeg at det burde vært holdt vakt ved furua. Men ingen trodde at noen kunne gjøre noe slikt, sier han videre.

Grønøys stolthet

– Folk er opprørte og triste. Det blir kommentert på Facebook at man håper politiet får tak i vandalene før folk på Grønøya får tak i dem, sier Meløysund.

Allerede er det klart at hærverket blir anmeldt til politiet.

– Noen hørte lyder i natt, og jeg ser ikke bort fra at noen har sett noe, sier Meløysund, som håper mysteriet får en rask oppklaring.

Sjokk og vantro

Arnfinn Myrvang ved foten av furua

Her står Arnfinn Myrvang ved furua på Grønøy tidligere i sommer. Nå er den saget ned.

Foto: Helge Lyngmoe

Du har garantert sett den. Furua som kneiser over et berg med ettøring som sol over silhuettene av fjell. Motivet har preget norske fyrstikkesker i mer enn 70 år.

– Fyrstikkfurua fra den originale pakken står her på Grønøy, det er vi sikre på, sier lokalhistoriker Anfinn Myrvang.

Han reagerte med sjokk og vantro da han i morges fikk se bilder av den ødelagte furua.

– Dette er en bevisst handling. Helt meningsløst. Innbyggerne har i årevis vernet om dette treet. Treet er ikke bare en lokal, men også en nasjonal attraksjon. Nå er den ødelagt for alltid, sier han til NRK.

Ifølge den lokale historikeren er det kjent at kunstneren Thorolf Holmboe var på Grønøy flere ganger mellom 1890 og ut i 1920-årene. Holmboe var kjent for sine mange kystmotiv blant annet flere med furutrær.

Men det er Sverre Eikrem som sies å være kunstneren bak logoen til fyrstikkeska.

– Eikrem var en furuelsker, men besøkte trolig aldri Meløy. Men han kunne likevel ha vært inspirert av Holmboe, sier Myrvang.

Historien hevder at Nitedal annonserte at de ville ha tilsendt forslag til motiv til fyrstikkeska. Noen sier at et bilde av ei furu malt av Holmboe ble sendt inn.

Speilvendt kunstnerisk frihet?

Treet på fyrstikkeska har store likhetstegn med det stolte furutreet i Meløy. Rundt midnatt står sommersolen der ettøringen er plassert på maleriet, og alt tyder på at lokalbefolkningen i Meløy kan ha rett i påstandene sine om kjendisfuruas opphav.