Gikk Lofoten på langs: – Det var fenomenalt fantastisk

Teltturister i Lofoten slår seg ned på kirkegårder og i hagene til de fastboende, men noen turister velger å holde seg helt for seg selv.

Gikk Lofoten på langs

NRK skrev søndag om teltturistene i Lofoten som slår seg ned på kirkegårder og i hagene til de fastboende. Jan-Ivar Borch (23) fra Lødingen valgte heller å spasere gjennom Lofoten langs fjellveien, skriver Lofotposten.

– Jeg tenkte jeg skulle gjøre noe nytt, som kanskje ikke så mange har gjort før meg. Jeg ville prøve å gå Lofoten på langs uten å gå på veien, og se om jeg klarte det.

252 kilometer

Solcellepanel på sekken

Via dette solcellepanelet fikk Jan-Ove Borch strøm til både GPS og kamera.

Foto: PRIVAT

Det var i påska han bestemte seg for å legge ut på en 14 dagers fottur gjennom Lofoten.

På den 252 kilometer lange ferden laget han også en film. Et solcellepanel festet på sekken forsynte kamera og GPS med strøm. Filmen viser Lofoten fra sin beste side.

– Det var fenomenalt fantastisk. Jeg var heldigvis heldig med været. Det kunne fort vært mye tåke. Jeg var forberedt på mange fuktige dager, men jeg fikk 10-12 grader og penvær. Det kunne ikke blitt bedre.

Hadde gravd ned mat langs løypa

Langs ruta han skulle gå, hadde han på forhånd kjørt og gravd ned forsyninger. Disse matsamlingene fant han ved hjelp av GPS-koodinater under spaserturen.

– Jeg er veldig glad i å gå på fjelltopper, så det ble mange topper langs ruta. Jeg synes det er greit å være alene. Hvis du har andre med deg, er det mye å ta hensyn til. Jeg trives godt alene.

 Jan-Ivar Borch i Lofoten
Foto: PRIVAT

Fikk omgangssyke og gnagsår

Han møtte også på utfordringer. Allerede etter fire dager fikk han blemmer på føttene og gnagsår. Dette utviklet seg til store vannblemmer. I tillegg ble han syk.

– Jeg fikk en heftig omgangssyke. Jeg tror det kommer av noe vann jeg drakk langs ruta. Det ble ganske akutt. Det var en av de varmeste dagene, og det føltes ikke godt å ligge i teltet med magesjau og mygg over alt.

Han trekker frem Moskenesøya som det villeste og fineste partiet på turen.

– Det er nesten utrolig at jeg kom meg over der. Jeg ble veldig importert over hvor rått det var å gå denne turen. Det blir nok flere turer i området i fremtiden.